TUŽITELJSTVO: PREVARIO BANKU ZA 64 MILIJUNA

Banke i država ostali bez 200 milijuna kuna, istraga protiv vlasnika Hangara

Objavljeno, 29. prosinca 2021. Vijesti
# Foto: Ozren Špiranec / Glas Podravine (Mario Kralj, vlasnik Hangara)
AUTOR
Redakcijski tekst

Općinsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv Marija Kralja (41), bivšeg vlasnika i direktora posrnule IT tvrtke Hangar 18 iz Koprivnice.

Tereti ga se za više kaznenih djela prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja isprave, čime je poslovna banka oštećena za čak 64 milijuna kuna.

“Postoji osnovana sumnja da je 41-godišnji okrivljenik od ožujka do kolovoza 2019. u Varaždinu i Koprivnici, kao direktor trgovačkog društva izradio lažnu poslovnu dokumentaciju prema kojoj je njegovo društvo imalo nenaplaćena potraživanja od drugog društva u iznosu većem od 9 milijuna kuna, što uopće nije bilo istina.

LAŽIRAO PAPIRE

Potom je, osnovano se sumnja, takvu dokumentaciju predočio ovlaštenim osobama u banci u kojoj je tražio odobrenje kredita. Na taj je način ishodio da banka odobri kredit njegovom društvu u iznosu od 7,5 milijuna kuna, koji je on uzeo i zadržao u korist tvrtke.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik od prosinca 2018. do srpnja 2019. u istom svojstvu, s ciljem da u banci ishodi odobrenje kredita tvrtki, ali da ga uopće na vrati, neistinito predočio ovlaštenim osobama banke kako društvo ima zalihe robe u vrijednosti od najmanje 2,5 milijuna eura koje nisu opterećene založnim pravom, što nije bila istina.

Osnovano se sumnja da je dostavio lažnu dokumentaciju i ustupio banci tobožnja potraživanja koje ima prema društvima iz BiH, Slovenije i Makedonije premda nije imalo nikakvih potraživanja. Na taj je način ishodio da banka odobri kredit njegovom društvu u iznosu od 7,5 milijuna eura, odnosno 56,25 milijuna kuna”, priopćeno je.

Tužitelji nisu naveli da je osumnjičen upravo Mario Kralj, čelnik propale koprivničke tvrtke Hangar 18, ali to je posve jasno iz svih podataka.

STEČAJ HANGARA

U ožujku ove godine otvoren je stečaj jer su ukupne obveze Hangara 225 milijuna kuna, a ukupna imovina oko 30 milijuna. No, pitanje je koliko će se na koncu dobiti prodajom te imovine.

Da će dobiti nešto novca mogu se nadati tek razlučni vjerovnici koji imaju upisane hipoteke na imovini i prednost kod namirivanja potraživanja. Oni prioritetno mogu naplatiti točno onoliko koliko danas knjigovodstveno vrijedi imovina: 32 milijuna kuna.

Razlučni vjerovnici su Raiffeisen banka s potraživanjem od 12,7 milijuna kuna, HPB (7,6 milijuna), Imex banka (6,1), Privredna banka Zagreb (tri milijuna) i Zagrebačka banka (2,5 mlijuna kuna).

Potraživanja od Hangara prijavilo je ukupno 11 poslovnih banaka, a najveće iznose imaju Addiko banka (49 milijuna kuna), Zaba (35 milijuna), Poba (19 milijuna kuna), KentBank (19), Sberbank (14), PBZ (7,6), Banka Kovanica (7,3), HPB (7,2) i Erste banka (5,6) milijuna kuna.


Tagovi: HANGAR ISTRAGA MARIO KRALJ STEčAJ

NEDAVNO OBJAVLJENO