Bankarica osuđena za pronevjeru 4 milijuna kn traži da je PBZ vrati na posao

Objavljeno, 15. srpnja 2023. Vijesti
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Pohlepna bankarica proglašena je krivom i pravomoćno osuđena jer je s računa klijenata skinula čak četiri milijuna kuna krivotvoreći njihove potpise.

Prema presudi Vrhovnog suda RH, službenica Privredne banke Zagreb Nedjeljka Šuto (60) osuđena je na 3,5 godine bezuvjetnog zatvora “uz sigurnosnu mjeru zabrane obavljanja dužnosti i djelatnosti u vezi s bankarskim poslovima i poslovima raspolaganja novcem u trajanju od 12,5 godina”.

Unatoč svemu, Nedjeljka je nedavno tužila PBZ tražeći da je vrati na posao i isplati joj sve zaostale plaće u iznosu od 8000 kuna bruto mjesečno s kamatama. I dalje tvrdi da nije ništa kriva i da su naloge za prebacivanje novca potpisivali klijenti banke.

No, sud je ovaj tjedan odbio njezinu tužbu i potvrdio zakonitost otkaza. Uz to, naložio joj je i da PBZ-u podmiri troškove novog postupka u iznosu od 1160 eura. Presuda je nepravomoćna i gospođa Nedjeljka se na nju može žaliti.

Interna revizija PBZ-a otkrila je, naime, kako je imotska bankarica “neovlašteno i bez prisutnosti, identifikacije i pisane suglasnosti klijenata provodila transakcije prouzročivši klijentima štetu u ukupnom iznosu od 4.005.248,71 kunu”.

Unutarnji revizor

“Takvo postupanje potvrđuju u svojim logičnim, uvjerljivim i međusobno suglasnim iskazima svjedoci Marinko i Vjeko. Marinko koji je u sudjelovao u izradi izvješća o reviziji potvrđuje da je tužiteljica bez suglasnosti klijenata razročavala depozitne račune i prenosila dalje na račune.

Sredstva su potom podizana bez suglasnosti klijenata. Svjedok Vjeko, unutarnji revizor PBZ-a, potvrđuje da je tužiteljica bez suglasnosti klijenata obavljala transakcije te su klijenti čijim sredstvima je raspolagano osporili te transakcije”, ističe se u presudi.

Po godinu dana zatvora za poticanje na zloporabu dobili su Sanja Tomić (49), direktorica tvrtke Ledelse iz Imotskog, te Marijo Todorić (54), bivši carinik i ovlašteni potpisnik za raspolaganje po računima te tvrtke.

Šuto je bez znanja i suglasnosti 12 klijenata banke na nagovor dvojca raskidala ugovore o oročenom depozitu te novac prebacivala na račun tvrtke Ledelse. Nakon toga, veći dio novca u iznosu od tri milijuna kuna ostao je blokiran na računu društva Ledelse u Zagrebačkoj banci.


Tagovi: BANKARICA IMOTSKI NEDJELJKA šUTO OTKAZ PBZ PRESUDA

NEDAVNO OBJAVLJENO