PROMIJENILI PLAN POSLOVANJA

Banka kaže da nam se loše piše ove godine: Čeka nas velik pad

Objavljeno, 30. srpnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / Bankomati Podravske banke u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Do kraja godine čeka nas nezavidna financijska situacija i velik pad osobne potrošnje, objavljeno je u izvještaju o poslovanju Podravske banke iz Koprivnice.

Banka je revidirala svoj plan poslovanja za 2020. godinu zbog utjecaja epidemije koronavirusa na cjelokupnu gospodarsku situaciju u zemlji. Kaže kako nas očekuje pogoršanje općeg ekonomskog i financijskog stanja te prestanak pozitivnih trendova u proteklih pet godina.

Poba posebno ističe značajno slabljenje gospodarske aktivnosti, pad BDP-a i veliki pad osobne potrošnje građana.

U prvom polugodištu Poba je ostvarila oko tri posto manje prihode iz poslovanja te čak 56 posto manju neto dobit koja je na koncu iznosila 6,5 milijuna kuna.

Kreditni rizici

Oročeni depoziti u banci pali su za 14 posto i na kraju lipnja iznosili su 922 milijuna kuna. No, ukupan kreditni plasman bio je veći za oko 100 milijuna kuna, i to najviše u kategoriji kućanstava koja na kraju lipnja imaju 973 milijuna kuna kredita.

U banci navode kako su poduzeli sve raspoložive mjere za upravljanje rizicima zbog epidemije koronavirusa.

“Kod kreditnog rizika, banka modelira različite scenarije i potencijalne gubitke te u svakom scenariju posjeduje dostatni kapital za pokrivanje potencijalnih gubitaka”, navode u Podravskoj banci.

Nerevidirane financijske izvještaje za prvo polugodište Poba je usvojila i objavila u četvrtak, a potpisuju ih predsjednik uprave Goran Varat i prokurist Moreno Marson.


Tagovi: PODRAVSKA BANKA

NEDAVNO OBJAVLJENO