OSJETNO SU POSKUPJELI

Banka bez objašnjenja svojim klijentima podigla naknade za čak 50 posto

Objavljeno, 18. listopada 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Zagrebačka banka ovih je dana bez ikakva obrazloženja povećala većinu naknada za pakete usluga vezane uz tekući račun, i to za čak 50 posto.

Optimum paket je skočio s 20 na 30 kuna, a ekspert s 40 na 60 kuna. Za seniore je paket proširen m-zabom, a platni asistent uključuje i izdavanje MasterCarda, no opravdanja za ovakvo iznimno visoko poskupljenje nema, doznaje Večernji.

Povećane su i cijene drugih pojedinačnih naknada, uglavnom za 50 posto. Nove tarife vrijede od 20. rujna, a klijenti Zabe su o izmjenama obaviješteni na vrijeme.

No, nije samo Zaba poskupjela svoje usluge. Naknade je, primjerice, povećala i Raiffeisen banka pa od srpnja njihov Flexi start stoji 29 umjesto 22 kn, što je povećanje od 30-ak posto.

Poba među jeftinijima

Addiko banka je pak potkraj rujna Basic paketu podigla cijenu s 29 na 34 kune. Cijene paketa nisu mijenjali Podravska banka, PBZ i Erste.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, jednostavno otvaranje i vođenje kunskog tekućeg računa bez dodatnih usluga najjeftinije je u HPB-u, PBZ-u, Raiffeisen i Podravskoj banci.

Poba, primjerice, tu uslugu naplaćuje deset kuna mjesečno. Vođenje tekućeg računa u OTP-u naplaćuju 11 kuna, a Zagrebačkoj banci 12 kuna.

Najskuplje pakete – koji, primjerice, uključuju račun, kreditnu karticu, internet i mobilno bankarstvo, više besplatnih naloga – imaju KentBank i Sberbanka. Paket Kent express premium stoji 100 kuna, a Sberbankov Orange paket 80 kuna mjesečno, objavio je HNB.


Tagovi: BANKA NAKNADE ZABA

NEDAVNO OBJAVLJENO