TOPLO-HLADNO BIVŠIH POLITIČKIH SAVEZNIKA

Sarajevo i Srebrenica na koncu su mu oduzeli titulu počasnoga građanina

Objavljeno, 20. ožujka 2019. Komentari
# Foto: ARHIVA / Milan Bandić i Željko Lacković
AUTOR
Robert Mihaljević

Zagrebačkog šerifa Milana Bandića ovih je dana baš krenulo. Najprije mu je Gradsko vijeće Đurđevca na prijedlog političkog kamarada Željka Lackovića gotovo jednoglasno izglasalo titulu počasnog građanina, a potom je senat zagrebačkog Sveučilišta pokrenuo proceduru da mu se dodijeli počasni doktorat. Da domaća javnost kojim slučajem pati od kolektivne amnezije, pomislila bi kako je zacijelo riječ o plemenitom čovjeku čija su dobra djela i fascinantan trud pošteno oplemenili napaćenu društvenu zajednicu.

Grad Đurđevac najviše će javno priznanje – isključivo voljom svoga gazde Lacija koji je u Sabor ušao kao zamjena Bandiću – dodijeliti čovjeku koji je u dva navrata završio u zatvoru zbog uskočke istrage koja je epilog dobila potvrđivanjem optužnica na sudu. Čovjeku kojem se upravo sudi za najteža kaznena djela. I osobi koja je ‘kupnjom’ saborskih zastupnika, ali i zagrebačkih skupštinara, dokinula parlamentarnu demokraciju i ubila ono malo nade u domaći politički sustav. Đurđevac će, nota bene, biti prvi hrvatski grad u kojem će Bandić dobiti najvišu počast.

Zanimljivo je kako je Bandić jedno vrijeme bio počasni građanin Sarajeva i Srebrenice, ali ti su mu gradovi oduzeli najviše statusno priznanje zbog njegova zalaganja za treći hrvatski entitet u BiH. Kako će Đurđevac reagirati ako se Bandića, hipotetski, proglasi krivim i osudi za korupciju? Hoće li mu, poput Sarajeva i Srebrenice, oduzimati titulu? Ili je Laci čvrsto uvjeren u njegovu nevinost? I konačno – zašto ga je ovog časa uopće predlagao za počasnoga građanina?

Odgovor na potonje pitanje posebno je važan. Nije nikakva tajna da je Lacković u zadnje vrijeme u svojevrsnoj Bandićevoj nemilosti. Njihova politička ljubav počela je strasno kad je Lacković kao drugi na Bandićevoj listi ušao u Sabor, a kratko je bio i član njegove stranke. U doba kad ga je Bandić mazio, Lacković je ostvario sve svoje taktičke političke ciljeve. Vratio je sud u Đurđevac. Ušao u Državno sudbeno vijeće kao predstavnik HDZ-ove saborske većine. Ugurao svoju kandidatkinju u Nadzorni odbor Podravke.

No, potom je ljubav naglo pukla. Laci je izašao iz Bandićeva kluba i počeo se profilirati kao posve nezavisni sabornik odan jedino premijeru Plenkoviću. U medijskim izvještajima o bujanju toga kluba redovito se naznačuje kako Lacković više nije dio Bandićeve ekipe. “Dobio je sve što je želio i potom zaboravio umjesto koga je ušao u Sabor i tko mu je sve to omogućio”, bijesni su ovih dana u Bandićevu klubu zastupnika. A zna se da Miki teško oprašta izdaju. Je li onda manevar s dodjelom titule počasnog građanina pokušaj da se Lacković opet umili Bandiću?

Sve je moguće. Lacković je još od ulaska u aktivnu politiku prije pet godina pokazao zavidnu strast prema Machiavellijevoj čuvenoj sintagmi o cilju koji opravdava sredstvo. Skakanje u vlastita usta postala mu je omiljena disciplina. Saveznike i partnere mijenja kao beba pelene, prema dnevno-pragmatičnoj potrebi. Kratkoročno gledano, postigao je neke ciljeve. Ali dugoročno – politička mu budućnost nije pretjerano blistava jer se Sabora u idućem mandatu teško može dokopati. Na ulazno mjesto na listi HDZ-a neće upasti jer ne nosi dovoljan kapital u glasovima, a zauvijek je zatvorio vrata suradnji sa Živim zidom, Mostom i, vrlo vjerojatno, Bandićem.

Titula počasnog građanina – ma s kojim motivima dodijeljena – teško da će tu išta promijeniti.


Tagovi: BANDIC LACKOVIć POčASNI GRAđANIN

NEDAVNO OBJAVLJENO