OD 1. SRPNJA IDUĆE GODINE

Austrija ukida radne dozvole, očekuje se novi ezgodus čak 150.000 Hrvata

Objavljeno, 24. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / U ovakvoj državi za mlade nema budućnosti
AUTOR
Redakcijski tekst

Od 1. srpnja iduće godine Austrija nakon sedmogodišnjeg moratorija ukida radne dozvole za Hrvate, što znači da ćemo se tamo moći zapošljavati po istoj proceduri kao u našoj zemlji.

Dovoljno je naći posao i to je to. A posla ima koliko želite, posebno u deficitarnim zanimanjima poput građevinskih radnika, medicinskih sestara, vozača, konobara i kuhara, programera.

Austrija je poznata po visokim radničkim primanjima koja su veća nego u Njemačkoj. Uz to, radnici imaju pravo na 13. i 14. plaću te sve druge materijalne povlastice tijekom godine.

Početna plaća blagajnice u dućanu, primjerice, iznosi oko 11.000 kuna, konobari zarađuju najmanje 12.000 kuna, vozači 13.500 kn, a medicinske sestre i zidari s iskustvom najmanje 16.000 kuna. O inženjerima i liječnicima da se ne govori.

Niže stope poreza

Nakon 1. srpnja iduće godine dogodit će se novi val odlazaka radne snage iz Hrvatske. Procjenjuje se kako će iz naše države u Austriju u dvije godine otići oko 150.000 ljudi. Nema nikakve sumnje kako će Hrvatska morati posegnuti za uvozom velikog broja radnika s istoka.

Radnicima u Austriji na ruku ide i nova porezna politika tamošnje vlade koja u iduće tri godine planira osjetno sniziti stope oporezivanja dohotka. Austrijski mediji procjenjuju kako će onima s najnižim plaćama od 1500 eura ostajati mjesečno 50-ak eura više, a oni s 3000 eura dobivat će svaki mjesec 100-tinjak eura više.


Tagovi: AUSTRIJA EGZODUS PLAćE RADNE DOZVOLE

NEDAVNO OBJAVLJENO