Atlantic odgodio gradnju nove tvornice pašteta kod Varaždina

Objavljeno, 28. travnja 2022. Vijesti
# Foto: YOUTUBE screenshot / Argeta paštete ostvarile značajnu kvartalnu prodaju
AUTOR
Redakcijski tekst

Atlantic grupa ostvarila je u prvom kvatalu ove godine oko 1,4 milijarde kuna prihoda, što je rast od 11 posto, a neto dobit iznosila je 91 milijun kuna i bila je veća za 7 posto.

Povoljnija epidemiološka situacija u odnosu na prvi kvartal lani dovela je do rasta svih kategorija. Prodaja kave skočila je za 15 posto, pića 23 posto, a pašteta 9 posto. Jedina kriza, očekivano, dogodila se na tržištu Rusije i Zajednice neovisnih država s padom od 36 posto i prodajom od 23 milijuna kuna

Prodajom brenda dječja hrana Bebi u 2021. godini, Atlantic grupa je značajno smanjila izloženost u Rusiji i ZND tržištima te ratna zbivanja nemaju izravan materijalno značajan utjecaj na poslovanje Atlantica, ističu u kompaniji.

Negativni efekti

“Tržište Rusije bilježi pad prihoda od prodaje kao posljedica dezinvestiranja asortimana dječje hrane pod brendom Bebi koji je djelomično nadoknađen rastom prodaje delikatesnih namaza pod brendom Argeta i funkcionalne vode Donat.

Ukoliko bismo isključili utjecaj dezinvestiranog poslovanja dječje hrane, odnosno prodaju brenda Bebi, ovo tržište bilježi rast od 9,2 posto”, naglašavaju u četvrtak u Atlanticu.

No, ruska agresija na Ukrajinu ipak će dovesti do važnih promjena u poslovnim planovima ove godine.

“Zbog povećanih neizvjesnosti izazvanih ratom u Ukrajini smanjili smo plan kapitalnih ulaganja za oko 40 milijuna kuna na i dalje visokih 280 do 330 milijuna kuna. Najveći dio smanjenja odnosi se na odgodu izgradnje nove tvornice Argete u Varaždinu za najmanje jednu godinu”, doznajemo u Atlanticu.

U kompaniji upozoravaju kako je već tijekom prošle godine došlo do značajnih poskupljenja velikog dijela sirovina i pakirnog materijala, logističkih i drugih usluga te energenata, a najveći dio negativnih efekata realizirat će se tek u ovoj godini

Kava skuplja 60 posto

“Već u prvom tromjesečju taj negativan utjecaj je samo na sirovinama, pakirnom materijalu i energiji premašio 80 milijuna kuna, a u narednom periodu bit će daleko izraženiji. Tržište sirove kave lani je doživjelo nagli skok cijene uslijed suše koja je zahvatila Brazil tokom perioda zrenja kave.

Potom se dogodio i jak mraz koji je krajem srpnja zahvatio područja kave u Brazilu. U kombinaciji s nepovoljnijim tečajem američkog dolara, očekuje se da će nam trošak sirove kave porasti za više od 60 posto”, otkrivaju u Atlanticu.

Velika poskupljenja doživjela su i biljna ulja i masti te aluminijska ambalaža, a do dvoznamenkastog rasta cijena došlo je i kod plastične i papirne ambalaže, brašna, šećera, limunske kiseline, sirovina na bazi mlijeka, a gotovo da nema sirovine koja nije poskupjela barem za posto, zaključuju.


Tagovi: 2022 ARGETA ATLANTIC PAšTETA PRVI KVARTAL TVORNICA VARAZDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO