DOISTA, U ČEMU JE ŠTOS?

Apsurd: kupujemo najviše traktora u Europskoj uniji, a uvozimo sve više hrane

Objavljeno, 10. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvati kupuju sve više traktora, a uvozimo sve više poljoprivrednih proizvoda, dvije su kontradiktorne činjenice koje je na prvu doista teško objasniti.

Lanjski rekordan rast kupnje traktora nastavljen je i ove godine: u prva tri mjeseca bilo je 314 novoregistriranih traktora u Hrvatskoj, što je oko 50 posto više nego u istom razdoblju lani.

Hrvatska je tako i dalje vodeća zemlja Europske unije prema postotnom rastu novih traktora. Lani je, primjerice, ukupno u našoj zemlji prodano 1229 traktora, što je u odnosu na pretprošlu godinu više za čak 44 posto.

Mnogi to tumače rastom EU potpora u poljoprivredi, ali i usitnjenim poljoprivrednim gospodarstvima, što je posebno vidljivo na sjeveru Hrvatske. Za razliku od Slavonije, tamo se novi traktori kupuju naveliko.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, uvjerljivo najviše traktora u Hrvatskoj registrirano je u Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Obje županije potkraj prošle godine imale su otprilike po 11.600 traktora.

Mnogo veća i poljoprivredno jača Osječko-baranjska županija ima oko 10.400 traktora, a Vukovarsko-srijemska otprilike dvostruko manje. Grad Zagreb i Zagrebačka županija zajedno imaju tek 15-ak tisuća traktora. Najmanje traktora, samo 300, ima na području Dubrovačko-neretvanske županije.


Tagovi: KUPNJA TRAKTORI UVOZ HRANE

NEDAVNO OBJAVLJENO