Apel Komunalca za groblje bez plastike

Objavljeno, 31. svibnja 2024. Zeleno
# Foto: ARHIV / Stakleni lampaši na grobu
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradsko groblje Pri sv. Duhu, kojim upravlja koprivnički Komunalac, kao član Europskog udruženja značajnih povijesnih groblja (ASCE) i ove godine obilježava Tjedan upoznavanja groblja.

Ovogodišnje aktivnosti usmjerene su na održivost i borbu protiv klimatskih promjena, a koprivničko groblje uključilo se postavljanjem spremnika za odvojeno prikupljanje otpada te info-ploča na vidljivim mjestima.

Već 15 godina na koprivničkom groblju postoje spremnici za odvajanje miješanog komunalnog otpada i spremnici za lampione, a od prosinca lani iz miješanog otpada odvajaju se svi korisni i reciklabilni materijali.

Od svibnja ove godine Komunalac postavlja spremnike za odvajanje biorazgradivog otpada, plastike i metala na svim dosadašnjim mjestima za odlaganje otpada. Postavljeni su i spremnici za stare baterije na nekoliko lokacija.

Sadnja cvijeća

Izrađena je i informativna brošura o groblju kao dijelu udruženja ASCE te novostima o učinkovitijem odvajanju otpada koja se može pogledati na internetskim stranicama Komunalca.

Gradsko groblje u Koprivnici za blagdan Svih svetih
Plastični lampioni na Gradskom groblju u Koprivnici / Foto: Danica.hr

Komunalac u prigodi Tjedna upoznavanja groblja poziva građane da plastično cvijeće zamijene teglama s prirodnim cvijećem.

„Osim tegla, prirodno cvijeće možete donijeti u staklenoj ili kamenoj vazi koja će uvijek biti tu za novo svježe cvijeće. Imate li za to prostora, sadnja cvijeća je ekološki najprihvatljivija za okoliš, a posađeno cvijeće ukrašavat će grob vaših najmilijih tijekom cijele godine.

Posađeno cvijeće zahtijeva redovito zalijevanje, za koje možete iskoristiti kantu za zalijevanje koja se nalazi na gradskom groblju“, ističu u Komunalcu.

Tvrtka se snažno zalaže za groblje bez plastike. Ističu kako se mrtvima može odati počast i bez nepotrebnog gomilanja plastičnog otpada.

Paprena cijena

Komunalac, dakle, moli da se koristi prirodno cvijeće umjesto plastičnog, da se plastični lampioni zamijene staklenima, plastični grobni vijenci prirodnima te da se pale voštane svijeće za posjeta grobu.

Procjenjuje se kako u samo nekoliko dana za blagdana Svih svetih na grobljima u Hrvatskoj nastane čak desetak tisuća tona plastičnog otpada od lampaša. To su neslužbene procjene komunalnih tvrtki i mjerodavnih državnih tijela.

Gradsko groblje u Koprivnici 2026. bit će potpuno popunjeno
Gradsko groblje u Koprivnici / Foto: Komunalac

Za zbrinjavanje lampaša koprivnički je Komunalac plaćao paprenu cijenu još prije nekoliko godina: tijekom 2019. godine, primjerice, iznosila je 1200 kuna po toni, a danas je osjetno veća. Tada je za zbrinjavanje tone obične plastike Komunalac plaćao oko 350 kuna.

U mnogim europskim zemljama upravo zbog brige o okolišu sve se više za svijeće i lampaše koristi staklo. No, u Hrvatskoj su to vrlo rijetki slučajevi: kod nas u dućanima dominiraju plastični lampaši. Oni su, jasno, osjetno povoljniji.


Tagovi: GROBLJE KOMUNALAC PLASTIKA

NEDAVNO OBJAVLJENO