ANTO NOBILO, POZNATI ODVJETNIK:

Treba sve sravniti i napraviti potpuno novu državu jer ova sigurno neće dobro završiti

Objavljeno, 06. travnja 2019. Razgovori
# Foto: Youtube screenshot
AUTOR
Redakcijski tekst

Nema sreće jer živimo u ortačkom kapitalizmu gdje mogu napredovati samo tvrtke koje su povezane s državom, a na sve bitne ili manje bitne funkcije dolazi stranačka vojska. Hrvatska je kapilarno premrežena korupcijom, uhljebima koji su nesposobni, a ukupni rezultat je da nema napretka i da su to sve retrogradni procesi.

Tvrdi to poznati hrvatski odvjetnik Anto Nobilo u velikom razgovoru za Večernji list. Bez dlake na jeziku, u tom je intervjuu ozbiljno doveo u pitanje opstojnost društvenog i političkog sustava na kojem počiva današnja Hrvatska.

“Najveći problem je izbor sudaca koji se ne biraju po stručnom kriteriju. Treba se stvoriti sustav u kojem kvalitetni suci napreduju, a oni nekvalitetni se miču iz sustava. To se može postići uvođenjem objektivnih mjerila rada, pa da se po tome napreduje ili ne napreduje. Drugim riječima, trebamo imati slobodno tržište. No, u Hrvatskoj se baš ne posluje po principima slobodnog tržišta. Zato što imamo ortački kapitalizam pa nitko unutar pravosuđa nije napredovao, a da to nije izlobirao. U sustavu ne napreduju najbolji, već podobni, a tako se stvara ovisno pravosuđe i dok se to ne promijeni pravosuđe nam neće biti dobro”, tvrdi Nobilo.

Potvrđuje kako 2019. Hrvatska ima sustav koji je preslikan iz doba komunizma, odnosno socijalizma.

“Čemu HDZ služi? Kadrovska komisija za cijelu Hrvatsku. Tome je služio i Savez komunista. Isti je to model ponašanja. Vladate svojim partijskim članovima u pojedinim poduzećima, pojedinim državnim tijelima, u lokalnoj upravi, u medijima itd. Tako je vladala Partija u socijalizmu. Tako vlada HDZ danas, a sutra bi vladao SDP kada bi imao prilike. Zato Hrvatsku treba “resetirati”, odnosno “potaracati” sve što su dosad napravili i napraviti novu državu jer ova neće dobro završiti. Što vidimo i po odljevu stanovništva i tome koliko zaostajemo u razvoju za sličnim zemljama. U Hrvatskoj nema razvoja jer se ova Vlada, kao i svaka druga, brine samo o svojoj stabilnosti i o tome hoće li opstati četiri godine ili neće. Ne bavi se razvojem i reformama, a da bi se provele reforme država se treba “resetirati” i izgraditi iz početka jer je ova koju sada imamo preslika Saveza komunista, samo s nacionalističkim parolama. Suština je ostala ista. Državom upravlja partija preko svojih kadrova, a državu čine ortaci. A to nije slobodna država”, upozorava Nobilo u razgovoru za Večernji list.


Tagovi: ANTO NOBILO INTERVJU VEčERNJI

NEDAVNO OBJAVLJENO