UREDNIČKI KOMENTAR

Antivakseri su ugrozili prava i slobode moje obitelji koja se cijepila

Objavljeno, 26. srpnja 2021. Komentari
# Foto: ŽUPANIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Robert Mihaljević

Nisam mislio, ali ipak moram jer je sad već posve jasno kako smo moja šira obitelj i ja, brat bratu 20-ak mladih i starih duša – džaba krečili. Da, cijepili smo se protiv Covida. Različitim cjepivima. I što je za moju žalopojku ovog časa manje važno, bez ijedne, ma i najblaže nuspojave.

Džaba smo, dakle, krečili. Danas je to posve jasno. Čeka nas Četvrti val epidemije s bogznakakvim posljedicama, širenje novih prijemčivijih sojeva, punjenje bolnica. Izravne posljedice novog vala mogle bi opet biti zatvorene škole i kafići, ograničenje okupljanja. I to nije predviđanje Vidovitog Milana, već friška iskustva brojnih zemalja u kojima se četvrti val na delta pogon nezaustavljivo širi.

I da, tamo gdje je procijepljenost velika, unatoč velikom broju novozaraženih, broj hospitaliziranih iznimno je nizak. U postotku nemjerljivo niži nego jesenas i zimus. Zato Britanci popuštaju sve mjere i dopuštaju virusu da slobodno kola populacijom jer računaju da će visoka procijepljenost ovaj put poštedjeti njihov zdravstveni sustav.

CJEPIVO JE JEDINI IZLAZ

Hrvatsku, koja je u maloj skupini EU zemalja s najmanjom procijepljenošću, zato bi novi epidemijski val mogao pogoditi žešće nego, recimo, Maltu s 81 posto potpuno procijepljenih, Island sa 74 posto, Britaniju s 53, Mađarsku s 55, Španjolsku s 50 ili Njemačku s 46 posto ukupno cijepljenih s obje doze.

Prema podacima Europskog centra za prevenciju zaraznih bolesti, u subotu je Hrvatska s 32 posto potpuno procijepljenog stanovništva bila među najlošijima u EU. Iza nas su još samo Rumnjska s 25 posto i Bugarska s 13 posto, a ispred je čak i Srbija s 39 posto. A svi stručnjaci svijeta čvrsto su složni – cjepivo je jedini način da pobijedimo.

Moja obitelj je, dakle, džaba krečila. Necijepljeni i posebno oni najagresivniji među njima, zadrti antivakseri, tako su meni i mojima ugrozili osnovna ljudska prava pozivajući se na vlastitu slobodu, komociju i vlastita prava. Moji klinci, tako, opet bi mogli najesen na online nastavu, s nesagledivim posljedicama na njihov psihofizički razvoj.

Ovdje samo želim ponoviti da smo džaba krečili. I da ćemo i mi cijepljeni najebati ako nas najesen strefi četvrti delta val korone

Moje prijateljice medicinske sestre i prijatelji liječnici opet bi mogli skapavati s nogu na hitnim bolničkim i covid odjelima, izloženi fatalnom stresu, odvojeni od svojih obitelji: djece, supružnika, roditelja. Moji frendovi ugostitelji opet će razmišljati o ključu u bravi, promjeni zanimanja i odlasku iz Hrvatske.

Tvrtke poput Podravke i Carlsberga opet bi mogle ispaštati zbog pada potrošnje, a država će posve sigurno nastaviti sa začaranim, paklenim krugom prekomjernog zaduživanja i pokrivanja sve većeg proračunskog deficita. Te silne milijarde, međutim, jednog će dana morati vraćati naša djeca i unuci. Radnici će dobivati otkaze.

DO NEČIJEG NOSA

Ovdje mi ne pada na pamet s antivakserima ulaziti u jalove rasprave o učinkovitosti i sigurnosti cjepiva jer oni višestoljetnoj znanosti i medicini koja je spašavala civilizaciju ionako ne vjeruju. Oni znaju bolje i hrabro iznose svoja stajališta o stvarima o kojima pojma nemaju. Ja i moja obitelj o tim stvarima šutimo. Jer znamo da ne znamo.

Samo želim ponoviti da smo džaba krečili. I da ćemo i mi cijepljeni najebati ako nas najesen strefi četvrti delta val korone. Dobro, možda baš nećemo morati u bolnicu ako se zarazimo, ali, kako već rekosmo – djeca, sestre, liječnici, ugostitelji, lockdown, otkazi, dugovi. Svi smo unutra, ovako ili onako.

Ja sam po habitusu okorjeli liberal i moja je životna mantra uvijek i svugdje ona najljepša koju je slobodno društvo iznjedrilo. Dokle sežu granice ljudske slobode? Dotle dok ne prijeđu granice slobode drugoga: “Sloboda je da protegneš svoju ruku samo do nečijeg nosa. Ako ga makar dotakneš, prekršio si nečije ljudsko pravo”.

I upravo zato antivakseri, oni najzadrtiji, ugrožavaju danas prava i slobode moje uže i šire obitelji koja je, eto, baš zbog njih džaba krečila.


Tagovi: ANTIVAKSERI CIJEPLJENJE CJEPLJENI KOMENTAR ROBERT MIHALJEVIć

NEDAVNO OBJAVLJENO