Ante vrijeđao policiju. Mogao je dobiti čak 4000 eura kazne, ali…

Objavljeno, 29. listopada 2023. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Mladić Ante uhićen je nakon što je pio alkohol na javnoj gradskoj površini, unatoč činjenici da su gradske vlasti to zabranile.

Ante (23), doduše, nije baš uhićen jer je u ožujku oko 1 iza ponoći alkohol pio na ulici, već zbog reakcije na policijsko postupanje. No, sve je počelo kad su ga vidjeli da ‘cuga’ blizu terase ugostiteljskog objekta.

Prema presudi, sve se dogodilo u Ogulinu u Ulici Bernardina Frankopana 6, a mladić je uhićen i osuđen jer je  narušavao javni red i mir.

Pljuvao na policiju

“Prilikom postupanja policijskih službenika radi sankcioniranja prekršaja iz Odluke o zabrani konzumiranja alkoholnih pića na javnim površinama grada Ogulina, vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike A. i P. na način da im je govorio: “Je*em vam mater”.

Nakon što mu je izdana zapovijed da prestane s narušavanjem javnog reda i mira, on se oglušio te je u jednom momentu podigao srednji prst desne ruke i pokazao ga policijskim službenicima koji su već bili u službenom vozilu.

Istovremeno je počeo i pljuvati prema službenom vozilu, nakon čega je uhićen u 00:55 sati, te doveden u službene prostorije PP Ogulin, a izvršenim alkotestiranjem utvrđena mu je koncentracija od 0,98 promila alkohola u organizmu”, ističe se u presudi.

Blaži zakon

Sutkinja ga je ovih dana kaznila maksimalnom novčanom kaznom od 100 eura plus 25 eura troškova postupka. No, kako je jedan dan proveo u policijskom pritvoru, od kazne mu se oduzima 40 eura. Kažnjen je zbog “omalovažavanja i vrijeđanja državnih organa, odnosno službenih osoba”.

“Prilikom izbora vrste prekršajne sankcije, sud se odlučio za maksimalnu novčanu kaznu za ovu vrstu prekršaja, pazeći na primjenu blažeg zakona (20 do 100 eura).

Nakon počinjenja prekršaja, naime, stupile su na snagu izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim je za taj prekršaj propisana novčana kazna od 700 do 4000 eura“, istaknula je sutkinja.

Presuda je nepravomoćna i Ante se na nju može žaliti. Da je, dakle, prekršaj kažnjiv po članku 17. tog zakona (vrijeđanje policije) kojim slučajem počinio ovih dana, mogao je biti kažnjen s čak 4000 eura!


Tagovi: OGULIN VRIJEđAO POLICIJU

NEDAVNO OBJAVLJENO