FIONA HILL ZA POLITICO

Američka stručnjakinja za Rusiju: Da, Putin bi upotrijebio nuklearno oružje

Objavljeno, 01. ožujka 2022. Razgovori
# Foto: CNN screenshot / Fiona Hill
AUTOR
Redakcijski tekst

Američka stručnjakinja za Rusiju i bivša članica Vijeća za sigurnost Fiona Hill tvrdi kako bi Vladimir Putin mogao upotrijebiti nuklearno oružje u ratu protiv Zapada.

Fiona Hill, članica američke administracije koja je desetljećima proučavala Putina te radila u republikanskoj i demokratskoj vlasti u SAD-u, radila je i za predsjednika Donalda Trumpa.

Dala je veliki intervju za Politico u ponedjeljak te je otvoreno govorila o mogućim implikacijama ruskog napada na Ukrajinu.

“Putin je pokušao upozoriti Trumpa, ali mislim da Trump nije shvatio što govori. Na jednom od posljednjih sastanaka Putina i Trumpa, kojem sam bila prisutna, Putin je istaknuo: Znaš, Donalde, imamo te hipersonične rakete. A Trump je odgovorio: Pa, i mi ćemo ih upotrijebiti.

‘MI ĆEMO PRVI’

Putin je uzvratio: Pa, da, eventualno, ali mi ćemo biti prvi. U ovom dijalogu postojala je prijetnja. Putin nas je upozorio da će nuklearna opcija biti na stolu ako dođe do pritiska da se Rusija gurne u neko konfliktno okruženje”, prisjetila se Hill.

Novinar Politica potom ju je pitao: Mislite li stvarno da će upotrijebiti nuklearno oružje?

“Stvar u vezi s Putinom je da ako ima instrument, on ga želi koristiti(…) Dakle, ako netko misli da Putin ne bi upotrijebio nešto što ima, a što je neobično i okrutno, neka razmisli ponovno.

Svaki put kada pomislite: Ne, ne bi, zar ne? Ipak bi. I želi da to znamo, naravno. Nije da bismo se trebali zastrašiti i bojati. To je upravo ono što on želi. Moramo se pripremiti za nepredviđene situacije i shvatiti što ćemo učiniti da ih spriječimo”, upozorila je Fiona Hill u razgovoru za Politico.


Tagovi: FIONA HILL NUKLEARNO POLITICO VLADIMIR PUTIN

NEDAVNO OBJAVLJENO