MOGUĆA RASPRODAJA TVRTKI

Agrokor nema novca za isplatu duga! Podravka strahuje za 25 milijuna kuna

Objavljeno, 03. srpnja 2019. Financijer
# Foto: KLIKAJ.HR / Marin Pucar preminuo je u siječnju 2021. godine
AUTOR
Robert Mihaljević

Fortenova grupa, bivši koncern Agrokor, nema novca da dobavljačima isplati tzv. granični dug, na što se obvezao u nogodbi s vjerovnicima.

Upozorio je to predstavnik Agrokorovih dobavljača, čelnik Podravke Marin Pucar, u izjavi za Jutarnji list. No šef uprave Fortenova grupe Fabris Peruško tvrdi kako to nije točno i da su dobavljači sve krivo shvatili.

Dobavljačima se u idućih pet godina mora platiti oko 70 milijuna eura graničnog duga ako godišnja operativna dobit Konzuma, bude iznad 38 milijuna eura. Granični dug je onaj koji je nastao prije dolaska izvanredne uprave, a koji je dospio na naplatu nakon njihova dolaska, 10. travnja.

Jeziva kamata

“Slijedom dopisa koji smo dobili od strane Fortenove, imamo informaciju da grupa nema sredstava na računu za isplatu graničnog duga”, rekao je Pucar Jutarnjem.

Dobavljači su neugodno iznenađeni i kamatom koju je Fortenova dobila za refinanciranje kredita od 1,06 milijardi eura: efektivno ona iznosi više od devet posto.

“Očekivali smo efektivnu kamatu od maksimalno pet-šest posto. Ovakva kamata nam je upozorenje da je poslovanje Fortenova grupe daleko od onoga što se očekivalo”, rekao je Jutarnjem jedan od dobavljača.

Potkraj ožujka ove godine Podravka je od Fortenova grupe potraživala ukupno 48 milijuna kuna, od čega je na granični dug otpadalo oko 25 milijuna kuna.

“S obzirom da objavljeni mjesečni izvještaji o poslovanju Konzuma upućuju na pozitivne trendove, Podravka je u 2018. godini vrijednost potraživanja s 44,1 milijuna kuna ispravila na 36,2 milijuna kuna”, ističu u koprivničkoj kompaniji

Kreće rasprodaja

“Tijekom ove godine Podravka očekuje isplatu dijela graničnog duga za prošlu godinu. Na dan 31. ožujka pak potraživanja Podravke iznosila su 48,2 milijuna kuna, od čega je 24,5 milijuna kuna bio granični dug”, navode u Podravki.

Ne bude li Fortenova iz redovnog poslovanja mogla servisirati skupe kredite kojim će se refinancirati nepovoljna roll up zaduženja, prodavat će se najvrjednija imovina kompanije. To su, prije svega, tvrtke Jamnica, Ledo, Konzum i Zvijezda.

Ako je suditi po podacima koji su ovih dana isplivali te novim trzavicama između dobavljača i Fortenove, čini se kako je scenarij rasprodaje vrlo izgledan. Uostalom, nije nikakva tajna da to zagovara ruska Sberbanka, najveći dioničar i vjerovnik Fortenove.


Tagovi: AGROKOR MARIN PUCAR PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO