NA POMOLU VELIKI OBRAT

Afera Stop: Sud tajne snimke i rad uskočkih agenata proglasio nezakonitima!

Objavljeno, 01. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: ARHIVA (ilustracija)
AUTOR
Robert Mihaljević

Je li na pomolu veliki obrat u aferi “Stop” koja je počela prije deset godina uhićenjima odgovornih osoba Pučkog otvorenog učilišta Đurđevac i Autoškole Volan zbog sumnje u izdavanje lažnih svjedodžbi i diploma?

Općinski sud u Koprivnici, naime, ovih je dana nezakonitima proglasio sve tajno snimljene razgovore, praćenje osoba i akcije prikrivenih istražitelja koji su simulirano podmićivali čelne ljude Učilišta i Autoškole.

Riječ je o optužnici protiv Dražena Karlovčana, Nataše Blažičko Trajanoski i Zdravka Matulića koji se terete za zloporabu položaja i ovlasti.

Odvjetništvo se žalilo

Tajne akcije provođene su tijekom 2008. godine po nalogu USKOK-a i suca istrage Županijskog suda u Zagrebu. Proglašene su nezakonitima nakon žalbe odvjetnika prvooptuženog Dražena Karlovčana, tadašnjeg osnivača i ravnatelja Učilišta i Volana. Sud je prihvatio argumente da ti nalozi nisu bili dovoljno obrazloženi te su optuženicima povrijeđena ljudska prava.

Potvrdi li takvo stajalište i Županijski sud, optužnica bi mogla biti srušena. I ne samo ta, već i druge koje su protiv Karlovčana i njegovih pomagača podignute na osnovi tajnih mjera praćena koje je tada naložio USKOK.

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici potvrdilo nam je danas kako su se odmah žalili na takvo sudsko rješenje smatrajući ga neosnovanim.

“Odvjetništvo drži kako je sudac istrage u dovoljnoj mjeri obrazložio razloge za odobrenje tajnih mjera te su one provedene posve u sukladu sa Zakonom o kaznenom postupku”, smatraju koprivnički tužitelji.

No, Općinski sud smatra kako “nalozi ne sadržavaju sve zakonom propisane pretpostavke na temelju kojih bi se moglo ocijeniti da li je miješanje u privatni obiteljski život, komunikaciju osoba u odnosu na koje je nalog izdan bilo nužno i u skladu sa zakonom”. Zaključuje kako je zbog toga došlo do povrede odredaba Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Zato su iz spisa kao nezakoniti izdvojeni svi tajno snimljeni razgovori Dražena Karlovčana, Ivana Kulka i Marijana Kepe te svi dokazi koje su prikupila dvojica prikrivenih USKOK-ovih istražitelja, među ostalim i simulirano podmićivanje Dražena Karlovčana, Marine Plantak, Siniše Čačića i Borisa Mirkovića. Sud ih je proglasio nezakonitim dokazima i koprivničke tužitelje – ni krive, ni dužne jer je sve provodio USKOK po nalogu zagrebačkog Županijskog suda – dotjerao do zida.

Agenti upisali autoškolu

Tajne mjere u akciji kodnog naziva “Stop” prethodile su uhićenjima 20-ak osoba u travnju 2009. godine zbog sumnje da su sudjelovale u preprodaji lažnih svjedodžbi i diploma u Pučkom otvorenom učilištu i Autoškoli.

Sve je kulminiralo kad su se prikriveni USKOK-ovi istražitelji upisali u Karlovčanovu Autoškolu Volan. Opremljeni malim videokamerama i prislušnim uređajima oni su mjesecima bili prikupljali dokaze na temelju kojih je u travnju 2009. godine diljem Hrvatske uhićeno 20-ak ljudi.

Deset godina kasnije, Općinski sud u Koprivnici kaže kako je riječ o nezakonitim dokazima. Potvrdi li se njihovo rješenje, bit će to jedna od najvećih blamaža u povijesti lokalnog pravosuđa.


Tagovi: KARLOVCAN STOP TAJNE SNIMKE USKOK

NEDAVNO OBJAVLJENO