Afera s manjkom pšenice iz državnih zaliha nakon 23 godine otišla u zastaru

Objavljeno, 03. svibnja 2022. Naše priče
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / Otkup pšenice u Podravki
AUTOR
Robert Mihaljević

Glavni akter velike afere s manjkom pšenice u robnim zalihama, koja je izbila prije više od 20 godina, oslobođen je u još jednom pravosudnom kaznenom postupku.

Ivan Milas, suvlasnik županjske Slavonije i direktor tvrtke Donat&Milas, bio je nepravomoćno osuđen da je u rujnu 1999. godine preuzeo oko dva milijuna kilograma pšenice iz Ravnateljstva za robne zalihe koju nikad nije platio.

Kao osiguranje plaćanja izdao je 9 čekova na teret tvrtke Slavonija iz Županje i 11 čekova na teret tvrtke Donat&Milas iz Osijeka. Dana 31. ožujka 2000. predali su mu pšenicu u ukupnom iznosu od dva milijuna kilograma s ugovorenom cijenom od 1,24 kg/kg, odnosno u ukupnoj vrijednosti od 2,44 milijuna kuna.

11 mjeseci uvjetno

“Po unaprijed stvorenoj namjeri preuzetu robu nije platio, niti je naplata iste bila moguća putem obračunskih čekova, jer na žiro-računu trgovačkog društva Donat&Milas, kao niti na računu tvrtke Slavonija nije bilo dostatnih novčanih sredstava”, pisalo je u nepravomoćnoj presudi.

Prvostupanjskom presudom Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. rujna lani Ivan Milas “proglašen je krivim zbog počinjenja kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju pa se osuđuje na kaznu zatvora u trajanju 11 mjeseci uvjetno“.

Sud je zaključio kako je apsolutna zastara kaznenog progona nastupila 27. rujna 2021. godine

“Uz to, okrivljenik je dužan s naslova imovinskopravnog zahtjeva isplatiti oštećeniku Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvu za robne zalihe, iznos od 2.442,078,32 kuna”, pisalo je u presudi.

No, nakon što je Milas podnio žalbu na osuđujuću presudu, Županijski sud u Zagrebu odbio je optužbu i sve navode iz nje jer je u međuvremenu nastupila zastara kaznenog progona. Točnije, prošle su gotovo 23 godine od spornog događaja iz rujna 1999. godine.

U kaznenom predmetu su bile donesene tri prvostupanjske presude prije nastupa zastare. Prva presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 17. lipnja 2019. ukinuta je rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 28. siječnja 2020. godine.

Nevin čovjek

Potom je presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 18. lipnja 2020. ukinuta rješenjem Županijskog suda u Zagrebu od 12. listopada 2020. godine.

Na koncu, presuda Općinskog kaznenog suda u Zagrebu od 15. rujna 2021. odbačena je zbog zastare rješenjem Županijskog suda u ožujku ove godine. Sud je zaključio kako je apsolutna zastara progona nastupila 27. rujna 2021. godine.

Inače, Ivan Milas prije 20-ak je godina u medijima je navođen kao glavni akter nikad do kraja razjašnjene afere s manjkom pšenice u državnim robnim zalihama. Milas je bio čak uhićen i u istražnom zatvoru te su protiv njega bile podignute tri optužnice.

No, niti jedna od njih na koncu nije dovela do osuđujuće presude pa je Ivan Milas danas slobodan i nevin čovjek.


Tagovi: DRžAVNE ZALIHE IVAN MILAS PRESUDA PšENICA ROBNE ZALIHE ZASTARA

NEDAVNO OBJAVLJENO