POVRIJEDILI ZAŠTIĆENI ZNAK

Adidas tužio tvrtku koja je prodavala patike s četiri crte. Moraju ih sve uništiti

Objavljeno, 14. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA (primjer lažnih tenisica Adidas s četiri crte
AUTOR
Robert Mihaljević

Zagrebačka tvrtka Zhejiang morat će uništiti svu sportsku obuću koja podsjeća na Adidas te će njemačkoj tvrtki nadoknaditi nemale sudske troškove, presudio je u srijedu Trgovački sud.

Najbizarnije u cijeloj priči u sporu oko zaštićenog žiga najpoznatije svjetske kompanije za proizvodnju sportske opreme je da su Zhejiangove patike imale – četiri crte. Sud je ustanovio kako je obuća po svemu drugome neodoljivo podsjećala na zaštićenu marku, ali iz tuženog poduzeća nisu bili tog mišljenja.

Obuća je imala natpis Boban i u Zheijangu tvrde kako su te patike stekle ugled na tržištu i “razlikovni karakter po kojem se kao žig odvaja od ostalih”.

“Same crte koje se eventualno nalaze na modelima tenisica nisu, a kako Adidas navodi u svojoj tužbi, dominantne s obzirom na cjelokupni dojam tenisica na kojima se nalaze”, branili su se u tuženom poduzeću koje je u vlasništvu kineskih državljana.

U Adidasu navode kako su još 2014. dobili informaciju o tome da tuženik u veleprodajnom centru Kineski zid na Samoborskoj cesti u Zagrebu prodaje sportsku obuću sa četiri paralelne ukošene crte na bočnim stranama obuće. Pokušali su mirno riješiti spor, ali nije bilo razumijevanja.

Angažirali detektive

“Daljnjim nadzor tržišta tijekom 2015. godine ne samo da Zheijang nije prestao s prodajom tenisica s četiri crte, nego je svoj asortiman proširio tenisicama s tri paralelne crte od kojih su dvije povezane okomitom. Adidas je potom angažirao i detektivsku agenciju koja je i kupovala sporne primjerke obuće”, stoji u današnjoj presudi.

Trgovački sud zaključio je kako je “već iz jednostavne vizualne usporedbe moguće zaključiti da je znak koji se sastoji od četiri paralelne ukošene crte po svojem izgledu vrlo sličan znaku koji se sastoji od tri paralelne ukošene crte. Dapače, riječ o znaku koji u sebi u potpunosti uključuje registrirane žigove Adidasa”.

“Ova sličnost dva znaka dodatno je pojačana drugim elementima izgleda znaka koji se nalazi na spornoj obući, odnosno činjenicom da je riječ o crtama koje su iste debljine upravo kao što je to slučaj i s crtama koje se pojavljuju na žigovima Adidasa, kao i činjenicom da je riječ o crtama koje su iste boje koja je u kontrastu sa bojom podloge sportske obuće”, navodi se u presudi.

“Sličnost koja se među znakovima ovdje uspoređuje nije zanemariva, oni se razlikuju samo u broju crta (tužitelj – tri crte, tuženik – četiri crte). Iste su debljine i nalaze se na istoj bočnoj strani tenisica te su neprihvatljivi navodi Zheijanga da između Adidasova i njihova žiga nema sličnosti”, zaključuje Trgovački sud. 


Tagovi: ADIDAS KINEZI PATIKE

NEDAVNO OBJAVLJENO