SKUPO ZBRINJAVANJE LAMPAŠA

Za Sve svete stvorimo 10.000 tona otpada. Marija je pokazala da se može drugačije

Objavljeno, 01. studenoga 2019. Zeleno
# Foto: Robert Mihaljević / Gradsko groblje u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

U nekoliko dana za blagdana Svih svetih na grobljima u Hrvatskoj nastane čak desetak tisuća tona plastičnog otpada od lampaša, neslužbene su procjene komunalnih tvrtki i mjerodavnih državnih tijela.

Čelnica Uprave koprivničkoga Komunalca Nataša Tetec otkrila je nedavno kako njih zbrinjavanje lampaša košta 1200 kuna po toni. Za zbrinjavanje angažiraju ovlaštenu tvrtku. Za tonu obične plastike pak plaća se 350 kuna.

Samo za zbrinjavanje lampaša nakon Svih svetih, dakle, treba izdvojiti oko 12 milijuna kuna. Jasno, uz uvjet da sva komunalna poduzeća takav otpad posebno zbrinjavaju umjesto da ga voze na odlagališta smeća.

U nekim europskim zemljama upravo zbog brige o okolišu sve se više za svijeće i lampaše koristi staklo. No, u Hrvatskoj su to vrlo rijetki slučajevi: kod nas u dućanima dominiraju plastični lampaši.

Ove je godine uoči Svisvetih Marija Maček (39) iz Nedelišća pokrenula Facebook grupu Srce umjesto lampaša kojom je ljude htjela pozvati da ne koriste plastične lampione za taj blagdan.

Vrlo brzo skupila je čak 2000 članova, a ovo su fotografije prekrasnih ručno izrađenih lampaša bez trunke plastike. Nadamo se samo da će iduće godine pokret biti mnogo masovniji.


Tagovi: LAMPAšI OTPAD SVI SVETI

NEDAVNO OBJAVLJENO