Tečaj dolara drastično raste, kuna prema njemu vrijedi sve manje

Objavljeno, 24. travnja 2022. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Tijekom ožujka ojačali su pritisci na deprecijaciju tečaja kune prema euru u uvjetima rasta geopolitičke neizvjesnosti, unatoč približavanju datuma uvođenja eura.

Kako bi ublažio slabljenje kune, HNB je u ožujku morao intervenirati u tri navrata, i to prodajom deviza poslovnim bankama u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura, što je oko 2,9 milijardi kuna. Tečaj kune prema euru je obranjen, ali zato nije onaj prema dolaru.

Dan uoči ruske invazije na Ukrajinu, 23. veljače, jedan američki dolar vrijedio je 6,63 kune prema srednjem tečaju HNB-a. Danas pak vrijedi čak 7 kuna, što je povećanje od 5,6 posto. Onaj tko je 23. veljače, primjerice, kupio 1000 dolara, danas je u plusu 370 kuna.

Izvor: HNB

Uoči Putinova napada na Ukrajinu, jedan euro vrijedio je 7,53 kuna, a danas vrijedi 7,56 kuna. To je rezultat intervencije HNB-a na deviznom tržištu i obrane tečaja. Deprecijacija kune, dakle, iznosila je samo 0,4 posto.

Kad je riječ o švicarskom franku, 23. veljače on je vrijedio 7,22 kune, a danas vrijedi 7,32 kune, što je rast od 1,4 posto.


Tagovi: DOLAR EURO HNB KUNA TEčAJ

NEDAVNO OBJAVLJENO