TAJNA LIZE MINELLI

Otac i ja zajedno smo riješili križaljku. Trebalo nam je punih 45 godina…

Objavljeno, 23. siječnja 2021. Naše priče
#
AUTOR
Robert Mihaljević

Bio je 31-godišnjak kad je u vrelo srpanjsko poslijepodne s posla donio magazin Fokus. Otac je volio čitati ozbiljno i edukativno štivo. Zagrebački Fokus, Start i mjesečnik Izbor, beogradski Nin.

No, Fokusa se najbolje sjećam zbog priča o hollywoodskim zvijezdama, velikim bitkama, svemircima, najvećim svjetskim zagonetkama, važnim povijesnim ličnostima.

Te 1975. godine, za vrućih srpanjskih dana, moj otac nije do kraja ispunio križaljku u Fokusu broj 55. Na kričavoj naslovnici Liza Minelli iz Oscarom ovjenčanog Cabareta, snažne i raspjevane filmske priče o rađanju nacizma u Berlinu. Unutar korica storija o njoj i njezinoj majci, slavnoj glumici Judy Garland te ocu, ne manje slavnom redatelju Vincentu Minelliju.

Rijetko se događalo da mu ostanu prazna polja. Manje se događalo da nije znao, a više da je imao pune ruke sezonskog posla na našem seoskom imanju. Šljivik, vrt, drvodjelstvo, pčele, šuma, ovce i kokice. Moj otac imao je zlatne ruke. Onakve kakve ja i moji potomci nikad nećemo imati.

Umro je veliki nobelovac

Dovršio sam, dakle, ono što je on prije 45 godina ostavio nedorečenim. U starom izdanju Vjesnikova Fokusa broj 55 do kraja sam riješio doista pretešku križaljku.

Okomito i vodoravno: ajalen, cizelar, katana, atelan, etanc, epitel, tritoni.  U tri navrata u pomoć sam prizvao sveznajući Google, što – moram priznati – nije nimalo pošteno jer otac te 1975. nije imao takve alate na raspolaganju.

Ali, svejedno sam bio ponosan. Završio sam očev započeti posao. U djetinjstvu to nikad nisam dospio napraviti jer on je sve svoje poslove uvijek istjerivao do kraja. Pa i smrt koja ga je – uništavajući ga nemilosrdno mjesecima – bešćutno dokrajčila.

Tko zna što je otac mislio i osjećao te 1975. godine, dok je s penkalom u ruci ispunjavao prazna polja u Fokusovoj križaljci. Bio je mlad, opijen životom, s obitelji u gazdinstvu koje je svojim rukama sagradio. Bio je tog časa sretan čovjek, u to sam danas posve siguran.

Razdirala ga je bolest, a bogme i ludilo u Hrvatskoj i Bosni. Beznađe. Spoznaja da je čovjek nepopravljiva dvonožna životinja kojoj je u krdu lijepo i ugodno

Te 1975. umro je veliki nobelovac Ivo Andrić, književnik kojeg danas svojataju barem tri ex-yu republike. Nakon pada Saigona, Amerikanci su napustili Vijetnam ostavljajući u 30-godišnjem ratu 58.000 svojih i čak tri milijuna njihovih žrtava. Na dvije strane Velike bare rođeni su Angelina Jolie i David Beckham.

Američki katolik je predsjednik

Vlade SFRJ i Italije potpisale su čuveni Osimski sporazum kojim su konačno riješena sva granična pitanja između dvije države. Pa i ono o morskoj granici, zbog čega se već godinama glođu bivše Titove republike Hrvatska i Slovenija.

Anatolij Karpov postao je svjetski šahovski prvak, a reprezentacija SFRJ europski košarkaški šampion pobjedom protiv SSSR-a u finalu prvenstva u Beogradu. Umro je omraženi španjolski diktator Franciso Franco, a na njegovo mjesto kao suveren uskočio je kralj Juan Carlos.

Bill Gates pak prvi put u pisanoj korespodenciji s poslovnim partnerom koristi naziv Micro-soft. Ime diva iz Redmonda koji je koje desetljeće kasnije pokorio cijeli virtualni planet. A ja sam, eto, dovršio očev posao.

Godina je 2021. Američki katolik Joe Biden postao je predsjednik SAD-a poslavši Donalda Trumpa u povijesnu ropotarnicu, u Rusiji su izbili nezapamćeni nemiri zbog uhićenja oporbenjaka Alekseja Navaljnog, a hrvatska rukometna reprezentacija sramotno je poražena od Argentine na SP-u u Egiptu.

Pakleno zagušljivo i tijesno

Neka gasi svjetlo ko ostane zadnji“, bile je jedna od posljednjih očevih sms poruka u jeku općehrvatske političke i moralne krize.

Razdirala ga je bolest, a bogme i ludilo u Hrvatskoj i Bosni. Beznađe. Spoznaja da je čovjek nepopravljiva dvonožna životnja kojoj je u krdu lijepo i ugodno. Toplo. Krdo smrdi, zna biti pakleno zagušljivo i tijesno, ali tu si siguran. Jer sam, na čistacu, brzo ćeš stradati. Od neke veće i jače zvijeri ili vlastitog krda. Pregazit će te stampedo.

Nisam se s ocem pošteno oprostio. Majka je bila do zadnje sekunde uz njegovo uzglavlje. Umro joj je na rukama. Ja sam tog časa bio 600 kilometara dalje, zarobljen žrvnjem svakodnevice.

No, riješio sam njegovu križaljku. On je počeo, ja dovršio. Kao da je prebrisan 45-godišnji jaz, kao da se to sve dogodilo u istom danu. Evo, tu je i Fokus, tu su njegove stare sms poruke, poslane dan-dva prije smrti, njegova fotografija na mojem mobitelu, njegove priče na mojem sajtu.

Zbogom, stari. Do neke nove križaljke.


Tagovi: FOKUS KRIZALJKA LIZA MINELLI OTAC

NEDAVNO OBJAVLJENO