Šefica računovodstva komunalca maznula 638.000 eura, prijavljen i direktor!

Objavljeno, 26. veljače 2024. Crna kronika
# Foto: GRAD ČAZMA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Dugogodišnja šefica računovodstva oštetila je gradsku komunalnu tvrtku u kojoj je radila za nevjerojatnih 638.000 eura.

Policija je u ponedjeljak priopćila kako je protiv 59-godišnjakinje i 55-godišnjaka, direktora komunalnog poduzeća, podnesena kaznena prijava jer se sumnja da su od siječnja 2015. do studenoga 2022. zajedno počinili 23 kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Kako Danica neslužbeno doznaje, riječ je o bivšoj šefici računovodstva tvrtke Komunalije Čazma te bivšem direktoru Ivanu Beljanu koji je odmah podnio ostavku nakon što je izbio veliki skandal.

Sumnja se da je 59-godišnjakinja u više navrata protupravno s računa poduzeća isplaćivala novac na svoje privatne račune i u bankama plaćala rate kredita za sebe i članove obitelji te je protupravno isplaćivala novac na račune tvrtki plaćajući robu i usluge za sebe i članove obitelji.

Za 55-godišnjaka je utvrđena osnova sumnje da kao direktor poduzeća nije poslovanje vodio s pažnjom urednog i savjesnog gospodarstvenika jer nije obavljao kontrolu rada 59-godišnjakinje.

Sumnja se i da je 59-godišnjakinja u tri navrata sačinila ugovore o cesijama u kojima je lažno navela da njen obrt ima nenaplaćena novčana potraživanja prema Komunalijama, temeljem čega je robu i usluge za svoj obrt platila novcem Komunalija.

Usput kao rukovoditeljica računovodstva nije trgovačke i poslovne knjige vodila potpuno i uredno jer je netočno knjižila podatke o plaćanjima, a dio dokumentacije o plaćanjima prikrila ili uništila. Ukupna materijala šteta iznosi 4,8 milijuna kuna ili 638.000 eura

“Tijekom provođenja izvida i kriminalističkog istraživanja utvrđena je i osnovana sumnja da je 35-godišnjakinja, bivša zaposlenica komunalnog poduzeća, počinila kaznena djela pronevjere i krivotvorenja isprave.

Sumnja se da je ona od travnja do listopada 2022. godine vodila blagajničko poslovanje, te je u više navrata iz blagajne podignula novac radi gotovinskog plaćanja prema dobavljačima i podignuta novčana sredstva protupravno zadržala za sebe.

Tako je 35-godišnjakinja pribavila sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 13.651,06 kn ili 1811,81 eura, oštetivši za taj iznos komunalno poduzeće. Protiv nje slijedi kaznena prijava”, rekli su u ponedjeljak u policiji.


Tagovi: čAZMA ISTRAGA KAZNENA PRIJAVA KOMUNALIJE POLICIJA šEFICA RAčUNOVODSTVA

NEDAVNO OBJAVLJENO