DRAMATIČNO UPOZORENJE UDRUGA

Poduzetnici: Zbog neradne nedjelje otkaze će dobiti 13.000 radnika

Objavljeno, 03. svibnja 2020. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kaufland u Koprivnici
AUTOR
Robert Mihaljević

Prva je neradna nedjelja za trgovine. U udruzi Glas poduzetnika koja okuplja više od 10.000 malih i srednjih poduzeća upozoravaju na otkaze i pad prihoda.

Glas poduzetnika svoja je stajališta usuglasio s Hrvatskom udrugom poljoprivrednika (oko 4800 OPG-a) i Nacionalnom udrugom ugostitelja (1000 njih) te ih u nedjelju javno priopćio.

Procjenjuje se kako će u maloprodaji u kojoj radi oko 90.000 ljudi bez posla zbog neradne nedjelje ostati 15-ak posto zaposlenih, a broj izgubljenih radnih mjesta u ugostiteljstvu, poljoprivredi i drugim vezanim industrijama mogao bi biti i veći.

Strahuje se, dakle, da će otkaze u supermarketima, shopping centrima i manjim dućanima dobiti oko 13.000 zaposlenih.

Glas poduzetnika upozorava i kako će se smanjiti prihod restorana, kafića, kino-dvorana, ljekarni i drugih uslužnih djelatnosti u sklopu trgovačkih centara koji će nedjeljom biti zatvoreni.

Ovisno o vrsti maloprodaje, pad prometa bit će između pet i 15 posto, a gdje je još pad uzrokovan lošijom turističkom sezonom, tumače u udruzi.

ODLUKA NEMA SMISLA

“U ovom trenutku, kad je svaka kuna prihoda bitna, a svaki fiskalizirani račun i plaćen PDV u državnu blagajnu dragocjen, ne vidimo smisla u ograničavanju rada trgovine nedjeljom”, poručuje čelnik Glasa poduzetnika Dražen Oreščanin.

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić pak upozorava kako će zbog toga trpjeti više od tisuću OPG-a u Hrvatskoj koji svoje proizvode nedjeljom plasiraju na gradskim tržnicama i u dućanima.

Restorani i kafići otvaraju terase 11. svibnja, ali uz vrlo restriktivne mjere koje uključuju minimalni razmak između stolova od dva metra i pregrade od pleksiglasa. Uz takve uvjete, vjerojatno mnogi neće ni otvoriti, a drugi će raditi puno manji opseg posla.

“Pad BDP-a koji će to donijeti, povrh ovog užasa s korona krizom, svi ćemo osjetiti. Osim dućana u Trstu i Sloveniji. Blaženi mi, uvijek se vraćamo u neka stara vremena, poručuje Vedran Jakominić, dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.


Tagovi: GLAS PODUZETNIKA NERADNA NEDJELJA OTKAZI

NEDAVNO OBJAVLJENO