Podravkin “projekt rajčica”: kako su Mostar i Umag ispali iz igre

Objavljeno, 07. ožujka 2024. Naše priče
# Foto: PODRAVKA / Pogon za preradu rajčice u Umagu
AUTOR
Robert Mihaljević

Prvi put će prerada rajčice u Podravki ove godine biti organizirana na kontinentu, a ne na moru.

Dovršava se nova tvornica za preradu rajčice u sklopu Podravkine tvornice Kalnik u Varaždinu vrijedna oko 13 milijuna eura. Ona u Umagu će se ugasiti, a vrijedne nekretnine na obali prodati. Gradnja novog pogona u Varaždinu počela je u lipnju lani, a dovršetak se očekuje do kolovoza.

Gradi se novi pogon u Varaždinu / Foto: Podravka

Podravka je još 2021. godine iz tvornice za preradu rajčice u Umagu preselila u Varaždin novu Tetra Pak A3 Flex proizvodnu liniju za rajčicu, a 30 radnika dobilo je ponudu da radi u Varaždinu. Riječ je o liniji za proizvodnju Podravka passate u pakiranju od 200 i 500 mililitara.

Politička predstava

Tvornica za preradu rajčice u Umagu počela je s radom još 1911. godine. Ove godine se zatvara. Gradsko vijeće Umaga tu je zonu – koja je usred Umaga, uz more – odavno urbanistički prenamijenilo u prostor za turističko-hotelsku namjenu.

Dovršava se još jedan pogon za primarnu preradu rajčice, onaj u Kruševu kod Mostara, koji je također bio povezivan s Podravkom. No, na koncu se ispostavilo kako koprivnička kompanija nema baš nikakve veze s tom investicijom.

I to unatoč političkoj predstavi u kojoj su 2019. godine polaganjem temeljnoga kamena za novu tvornicu kod Mostara sudjelovali premijer Andrej Plenković, šef hercegovačkog HDZ-a Dragan Čović i ondašnji šef Podravke Marin Pucar.

Plenkovi, Čović i Pucar u Mostaru - nova tvornica za preradu rajčice
RTV HB / Screenshot / Plenković, Čović, Pucar i lokalni župnik pjevaju pjesmu Moja Heregovina na gradilištu nove tvornice u Mostaru

Treći kvartal

Riječ je o investiciji tamošnje tvrtke Marinada koja je s Podravkom trebala bi imati dugoročne kooperantske odnose, primarno u uzgoju rajčice i poluproizvoda od rajčice koje bi isporučivala mostarska tvrtka. Podravka otkupljuje povrće iz Hercegovine, ali s preradom rajčice ima drugačije planove.

Podravkino povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice u kontinentalnoj Hrvatskoj obuhvaća izgradnju pogona u Varaždinu. No, ne samo to: tvrtka želi u suradnji s kooperantima ove godine zasaditi velika polja rajčice na sjeveru Hrvatske – od Varaždina i Međimurja do Koprivnice i Virovitice.

“Na taj će se način osigurati povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice i kontinuitet vlastite proizvodnje, a početak komercijalne proizvodnje u novom pogonu očekuje se u trećem kvartalu ove godine. Investicija uključuje i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje koje je nužno za nesmetano obavljanje primarne proizvodnje.

Tvornica tvrtke Marinada kod Mostara; Podravka će od njih kupovati rajčicu
MARINADA / Nova tvornica za preradu povrća kod Mostara trebala bi proraditi ove godine

Za potrebe nove tvornice Podravka će organizirati proizvodnju rajčice na vlastitim površinama i kod kooperanata ukupne veličine od oko 400 hektara. Kooperantsku proizvodnju Podravka će nastaviti u Istri, a širit će i suradnju s kooperantima”, tumače u koprivničkoj kompaniji.

Sve veći uvoz

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Hrvatska je predlani proizvela oko 31.600 tona rajčice za preradu i konzumiranje. To je na razini 2018. godine, ali i 25 posto manje nego prije šest godina kad je proizvedeno oko 41.000 tona.

Podravka godišnje troši oko 18.000 tona rajčice za potrebe svoje proizvodnje, a nabavlja je od različitih kooperanata. U Podravkinoj tvornici u Umagu donedavno se prerađivalo oko 12.000 tona domaće istarske rajčice.

Dan rajčice Podravka je organizirala po 22. put u Umagu
Dani rajčice u Umagu / Foto: Podravka

Zato je uvoz rajčice iz godine u godinu sve veći. Godišnje u prosjeku već uvozimo više od 13.000 tona. Oko 60 posto uvozne rajčice u pravilu u Hrvatsku dolazi iz Italije i Nizozemske.


Tagovi: KALNIK PODRAVKA RAJčICA UMAG VARAžDIN

NEDAVNO OBJAVLJENO