RASTE CIJENA VAŽNE SIROVINE

Podravka uvozi 7000 tona sušenog povrća. Zašto ga sami ne proizvodimo?

Objavljeno, 13. travnja 2021. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Tvornica Vegete
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska godišnje uveze sušenog povrća u vrijednosti većoj od 200 milijuna kuna jer nema vlastite sušare većih kapaciteta koje bi zadovoljile potrebe prehrambene industrije.

Cijena sušenog povrća u Europi lani je naglo porasla zbog pandemije i visokih ulaznih troškova te sve veće potražnje. To je na svojoj koži osjetila i koprivnička Podravka, najveći uvoznik sušenog povrća u Hrvatskoj.

Prema službenim financijskim izvještajima, lani je zbog nepovoljnih kretanja cijena sirovine bruto dobit Podravke trpjela negativan efekt od čak 33 milijuna kuna. I to najviše zbog rasta cijene sušenog povrća, otkrivaju.

Podravka godišnje treba oko 7000 tona sušenog povrća, za što treba više od 70.000 tona svježeg. Samo za Vegetu treba oko 3500 tona sušenog povrća: mrkve, pastrnjaka, krumpira, luka, celera i peršinova lista. Ništa od toga nije hrvatsko.

U Vegeti navodno niti jedan sastojak nije iz Hrvatske. Osim sušenog povrća u svjetski poznat dodatak jelima još idu kuhinjska sol, pojačivači okusa, šećer, začini, kukuruzni škrob i bojilo riboflavin.

Prije tri godine lokalne vlasti u Virovitici najavile su kako će se upravo u tom gradu izgraditi prva velika hrvatska sušara povrća za potrebe Podravke. No, tek ljetos najavljena je izrada projekata za tu investiciju.

Ipak, za taj je projekt još mnogo nepoznanica: kako će se organizirati proizvodnja velikih količina povrća standardne kvalitete, što je s izvorom energije koja je važna stavka u kalkulaciji, hoće li sušeno povrće cijenom moći, primjerice, konkurirati onom iz Poljske.


Tagovi: PODRAVKA SUšARA SUšENO POVRćE VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO