ČELNIK NADZORNOG ODBORA:

‘Podravka je spremna na iskorak kojim će postati važna europska tvrtka’

Objavljeno, 30. svibnja 2019. Razgovori
# Foto: Robert Mihaljević
AUTOR
Robert Mihaljević

Dubravko Štimac u lipnju odlazi iz Nadzornog odbora Podravke, u kojem je proveo 13 godina, a zadnjih sedam bio je predsjednik tog tijela. Njegova ostavka posljedica je zakonskih izmjena koji čelnicima mirovinskih fondova priječe da budu u nadzornim odborima tvrtki u kojima su ti fondovi dioničari.

Prije 13 godina Podravka je bila posve drugačija kompanija od one koju gledamo danas. I vlasnička struktura je bila drugačija. Mirovinski fondovi tada nisu bili tako značajni dioničari. Ako se prisjetimo tog razdoblja, između 2005. i 2008. godine, Podravka je bila kompanija koja je stvarala oko 50 milijuna kuna neto dobiti, a neto dug prema dobiti prije kamata, poreza i amortizacije kretao se od 2,29 do 3,93 puta – prisjeća se čelnik NO-a koprivničke kompanije.

Danas, kaže, Podravka ostvaruje više od 200 milijuna kuna neto profita, a neto dug je ispod dva. Napravljena je i značajna akvizicija preuzimanjem slovenskog Žita koja je kreirala novu vrijednost za dioničare, ali i širu zajednicu.

-Podravka je danas blizu tome da bude spremna za sljedeći snažan iskorak, čime bi mogla postati doista relevantna europska kompanija – tumači Štimac.

Na pitanje mogu li u tvrtkama u Hrvatskoj zajedno egzistirati tržišno i politički kontrolirano vlasništvo, Štimac odgovara kako je na primjeru Podravke, usprkos značajnim izazovima, izgledalo da mogu. Komentirao je i jačanje ideje da država vlasnički bude prisutna u važnijim kompanijama, onako kako to u svojim strateškim sektorima želi činiti Njemačka.

-Neozbiljno je uspoređivati ono što se radi u njemačkom gospodarstvu i što treba raditi u našoj Hrvatskoj. To je slično kao kada se kaže da je za hrvatsku ekonomiju štetno previše liberalizma. A liberalizma gotovo i nema. Naša zemlja, od svih nama sličnih zemalja nove Europe, ima najviši ili skoro najviši udio države u ekonomiji – ističe čelnik mirovinskog fonda PBZ-Croatia osiguranje.

Zaključuje kako je zadovoljan činjenicom da u njegovu mandatu na čelu NO-a, u ne tako malobrojnim izazovnim situacijama, atmosfera na sjednicama Nadzornog odbora nikad nije pobjegla u svadljivost i nekonstruktivnost.


Tagovi: DUBRAVKO STIMAC NADZORNI ODBOR PODRAVKA

NEDAVNO OBJAVLJENO