NESLAVNI REKORDI U 'CUGANJU'

Pijanac rekorder: Mate napuhao 7,44 promila i doktoru otkrio što je sve pio

Objavljeno, 05. studenoga 2019. Naše priče
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Mnoge je u ponedjeljak šokirala vijest da je vozaču (50) u Međimurju izmjereno 4,29 promila alkohola u krvi, i to usred dana.

Policija je jučer izvijestila kako je mortus pijani vozač zaustavljen u subotu oko 16.40 sati u Murskom Središću u redovnom nadzoru prometa.

No, to ipak nije najviša izmjerena koncentracija alkohola u Hrvatskoj. Rekord pijanaca za volanom i dalje drži Križevčanin Zrinko Grganić, tada 42-godišnjak, kojeg je u kolovozu 2006. policija zaustavila oko 23 sata na cesti između Selanca i Guščerovca.

Njemu je izmjereno čak 5,68 promila alkohola u krvi, a zatečen je kako se u svojem starom fordu escortu vraća s pijanke u selu. Policajci su ga, bojeći se za njegovo zdravlje, odmah odvezli u križevački Dom zdravlja.

Pao i slomio nogu

No, tamo su zaključili kako Zrinko nije životno ugrožen pa su ga prebacili u policijski zatvor. Poslije smo, pišući o tom slučaju, ustanovili kako ga je policija dotad čak 15 puta ulovila pijanog za volanom, a i te je večeri vozio bez vozačke koja mu je bila oduzeta.

Policija je tada otkrila kako je rekorder pijanac do tog dana 50-ak puta bio prekršajno kažnjavan zbog prometnih nepodopština. No, nije se dao smesti. Kako je bio nezaposlen, kazne nije imao otkud plaćati.

Apsolutni rekorder po izmjerenoj alkoholiziranosti je i dalje Mate Rogulj, tada 25-godišnjak, iz okolice Makarske kojem je u rujnu izmjereno nevjerojatnih 7,44 promila.

Urnebesna scena iz prometa: “Da duvam il’ da vučem”?

Srećom, Mate nije vozio, već je pio kod kuće, pa je poslije malo divljao. Policija ga je privela zbog dojave o obiteljskom nasilju. Kasnije je ustanovljeno da je tog dana popio čak osam boca viskija.

Na drugom je mjestu Osječanin Josip Grubešić, tada 52-godišnjak, koji je u rujnu 2010. zbog teškog pijanstva pao i slomio nogu te završio u bolnici. Izmjereno mu je 6,9 promila.

Svjetski rekord

Priznao je da dnevno popije barem litru žestice, a tog je dana, kaže, malo pretjerao pa je popio veću količinu konjaka, rakije, piva i vina. No, liječnike je uvjeravao kako nije alkoholičar.

Na trećem je mjestu, odmah ispred Križevčanina Zrinka, mladić iz Bjelovara kojem je u veljači 2014. izmjereno 6,26 promila alkohola. Tada je imao 30 godina i odmah je završio na psihijatriji bjelovarske bolnice.

No, Hrvati se mogu skriti prema apsolutnom svjetskom rekordu u pijanstvu kojeg drži jedan beogradski inženjer (43). On je tijekom novogodišnje noći 2017. u poznatu kliniku VMA u Beogradu dovezen u komi, a izmjereno mu je šokantnih 14,7 promila alkohola.

Liječnici su mu jedva spasili život. Kasnije je srbijanskim medijima ispričao da se tijekom novogodišnjeg slavlja toliko posvađao sa ženom da je na eks popio čak četiri boce viskija.

Spasilo ga je i to što je iznimno korpulentan. Visok je dva metra i težak više od 150 kilograma. Preko noći postao je slavan jer je svojoj zemlji donio titulu svjetskog rekordera.Tagovi: ALKOHOL PIJANCI REKORDER

NEDAVNO OBJAVLJENO