Najveći pad proizvodnje mlijeka u RH! Uvozimo ga iz Mađarske i Slovenije

Objavljeno, 17. veljače 2024. Vijesti
# Foto: VINDIJA / Pogon varaždinske Vindije
AUTOR
Robert Mihaljević

Drastičan pad proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda u prosincu u odnosu na isti mjesec predlani, otkrivaju novi podaci Ministarstva poljoprivrede.

Prema tim brojkama, u prosincu lani u odnosu na isti mjesec prethodne godine “smanjena je proizvodnja svih mliječnih proizvoda – mlijeka za piće (22,5 posto), maslaca (35 posto), fermentiranih proizvoda (9,7 posto), kravljeg sira (7,3 posto) i vrhnja (za 8,6 posto)”.

Isporučena količina kravljeg mlijeka u prosincu je iznosila 30,1 milijun kilograma. Isporučena količina mlijeka u prosincu u odnosu na isti mjesec predlani bila je niža za 6,2 posto”, navodi se u izvještaju.

Pad je nastavljen i ove godine. Prve neslužbene procjene govore kako je u siječnju isporučeno 31,9 milijuna kilograma domaćeg mlijeka, što je manje za 5,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Ukupna otkupljena količina kravljeg mlijeka tijekom cijele prošle godine iznosila je oko 377 milijuna kilograma, što je za sedam posto manje u odnosu na otkupljene količine tijekom 2022. godine.

To je najveći međugodišnji pad proteklih godina! Usporedbe radi, u proteklih desetak godina međugodišnji pad isporuke mlijeka kretao se od -0,3 posto do -5,6 posto predlani. U protekle dvije godine pad je bio veći od 12 posto!

Hrvatska je po proizvodnji mlijeka uvjerljivo najgora u EU: proizvodi tek 44 posto godišnjih potreba, otkrivaju podaci Eurostata za 2022. godinu. Lani se stanje, dakle, još i pogoršalo.

Potkraj prosinca predlani Hrvatska je imala tek 79.000 muznih krava, što je čak 22,5 posto manje nego godinu ranije kad ih je bilo oko 102.000. Prije 15-ak godina pak imali smo više od 200.000 muznih krava.

Brojke Ministarstva poljoprivrede otkrivaju kako smo u prvih 11 mjeseci prošle godine iz Mađarske uvezli 103,3 milijuna kilograma mlijeka, a iz Slovenije 75,7 milijuna kilograma. Iz tih zemalja lani smo uvezli uvjerljivo najviše mlijeka.


Tagovi: EU KRAVE MLIJEKO PAD PROIZVODNJA

NEDAVNO OBJAVLJENO