HOMO ALCOHOLICUS

‘Alkohol je pridonio razvoju civilizacije i napretku ljudske vrste’

Objavljeno, 31. prosinca 2021. Zabavno
# Foto: CARLSBERG / Tvornica Somersbyja u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Alkohol je pridonio razvoju civilizacije i napretku ljudske vrste, zaključuje National geographic u opsežnom članku autora Andrewa Curryja.

U tom nadahnutom tekstu biomolekularni arheolog s američkog sveučilišta Patrick McGovern (je li samo slučajno Škot?) naglašava kako je “pijenje toliko duboko ukorijenjeno u ljudskom rodu da se čovjeka može komotno zvati Homo alcoholicus”.

Alkohol je još od najranijih stadija evolucije čovjeka utjecao na kreativnost te razvoj jezika, umjetnosti, religije, društvenih veza. Konzumiranje alkohola, dakle, nema jednoznačnu i nikako samo negativnu ulogu kroz povijest. Sklonost čovjeka prema alkoholu, pretpostavljaju u National geographicu, evolucijski je napredak u odnosu na životinje.

Stari Grci, recimo, pokušavali su se držati pravila tri čaše: prva za zdravlje, druga za zadovoljstvo i treća za dobar san. “Kad ispiju treću, mudri gosti odu kući”, upozoravali su Grci

“Aktivni sastojak zajednički svim alkoholnim pićima nastaje djelovanjem kvasca: mikroskopskih jednostaničnih organizama koji jedu šećer i izbacuju ugljikov dioksid i etanol, jedinu jestivu vrstu alkohola. To je oblik fermentacije(…) Etanol potiče lučenje serotonina, dopamina i endorfina u mozgu, kemijskih spojeva koji nam podižu raspoloženje i opuštaju nas”, piše National Geographic.

Vino od riže, prema čvrstim znanstvenim dokazima, u Kini se pije barem posljednjih 9000 godina. Vinsko grožđe, kako se pretpostavlja, nastalo je podno Kavkaza u Gruziji, gdje se tisućama godina vino fermentira u glinenim ćupovima. Otprilike 3000 godina prije Krista pak stari Egipćani imali su masovnu proizvodnju piva kojim su napajali radnike koji su gradili čuvene piramide u Gizi.

No, najstarija pivovara s kontinuiranim radom u svijetu je ona u – Njemačkoj. Još 1040. osnovali su je u Muenchenu benediktinski redovnici. A gdje bi drugo, uostalom. Bavarska metropola ima najveći i najpoznatiji sajam piva u svijetu (Oktoberfest) i, po skromnom mišljenju ovog autora, najbolje pivo na kugli zemaljskoj. Dovoljno je samo kušati neka od fratarskih piva koja se toče u brojnim muenchenskim gostionicama.

Da se ovo ne pretvori u odu alkoholu, valja ipak prisnažiti kako sve pohvale blagotvornoj tekućini idu samo ako se troši u umjerenim količinama. Stari Grci, recimo, pokušavali su se držati pravila tri čaše: prva za zdravlje, druga za zadovoljstvo i treća za dobar san. “Kad ispiju treću, mudri gosti odu kući”, upozoravali su Grci.
Izvor informacija: National geographic


Tagovi: ALKOHOL NATIONAL GEOGRAPHIC PIVO

NEDAVNO OBJAVLJENO