DS SMITH IMA 97%

Gotovo je. Mikulić i Poba prodali svoje dionice, gasi se Bilokalnik

Objavljeno, 04. svibnja 2021. Financijer
# Foto: DANICA.HR / ARHIVSKA SNIMKA / Pogon koprivničkog Bilokalnika
AUTOR
Robert Mihaljević

Britanski ambalažerski div DS Smith u cijelosti je zagospodario koprivničkom tvrtkom Bilokalnik-industrija papirne ambalaže.

U utorak su otkrili kako su kupili oko 120.000 dionica od Marinka Mikulića i oko 16.000 od Podravske banke. Premda nema službenih informacija o iznosu transakcije, špekulira se kako je Mikulić dobio oko 30 milijuna, a Poba oko 4 milijuna kuna.

DS Smith nakon toga ima 97 posto dionica Bilokalnika: putem tvrtke DS Smith Belišće kontrolira 60,80 posto, a austrijske tvrtke DS Smith packaging dodatnih 36,22 posto.

Očekuje se kako će DS Smith vrlo brzo na skupštini Bilokalnika donijeti odluku o istiskivanju malih dioničara koji drže manje od tri posto udjela. Preuzet će njihove dionice uz isplatu određene premije.

Tim činom Bilokalnik d.d. prestat će postojati, a moguće je da se u skorijoj budućnosti ukine i istoimeno poduzeće te u Koprivnici ostane samo tvornica ambalaže kao ispostava poduzeća DS Smith Belišće.

Bilokalnik je prije 20-ak godina u sastavu imao industriju papirne ambalaže, građevinskog materijala, tvornicu Drvo, metaloprerađivačku tvrtku Rapid, maloprodajnu Trgovine West te dva ambalažerska poduzeća u Rijeci i Mariboru: Rivapack i Bimapak.

U zlatno doba koprivničke grupe Bilokalnik tamo je radilo oko 2000 ljudi.

Krupne promjene dogodile su se tijekom 2006. godine: najprije našička Nexe grupa za samo 4 milijuna eura preuzima problemima bremenita poduzeća Igma i Drvo, a iz Bilokalnika se izdvajaju i Rivapack i Bimapak. Najprofitabilnije i najstabilnije poduzeće, Industriju papirne ambalaže, kupuje Belišće.

Rapid završava u stečaju, osim dijela za proizvodnju dozirnih pumpi koji nastavlja poslovati u privatnom poduzeću Duwar. Prodaju se i Trgovine West. Godine 2006. u Ipi je bilo zaposleno 600 radnika, ali nakon što tvrtka prelazi u ruke Belišća, Duropacka i na koncu DS Smitha, broj zaposlenih u više se navrata osjetno smanjuje pa ih danas tamo radi 150.

Bilokalnik je osnovan 1960. sa sjedištem u Koprivnici. U poduzeću su bile četiri osnovne djelatnosti: industrija papirne ambalaže (Ipa), drvna industrija (Drvo), industrija građevinskog materijala (Igma) i uslužne djelatnosti: Integra (graditeljstvo), Trgovina i Rapid.


Tagovi: BILOKALNIK DIONICE DS SMITH MARINKO MIKULIć PODRAVSKA BANKA

NEDAVNO OBJAVLJENO