Europa suočena s nestašicom važnog lijeka jer ga masovno koriste i zdravi

Objavljeno, 25. lipnja 2024. Zdravlje
# Foto: PLIVA / ILUSTRACIJA / Nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Robert Mihaljević

Europa se suočava s kroničnom nestašicom važnih lijekova za liječenje dijabetesa tipa 2.

Riječ je o GLP-1 agonistima među kojima je najpopularniji Ozempic, i to ne zbog liječenja dijabetesa, već zbog mršavljenja. Zbog toga će Europska agencija za lijekove u ponedjeljak organizirati radionicu o nestašicama GLP-1 agonista.

“Ciljevi radionice su pojašnjenje potreba i izazova različitih skupina dionika u kontekstu nestašica GLP-1 agonista te dijeljenje iskustava o trenutačnim aktivnostima za ublažavanje i sprječavanje posljedica njihovih nestašica.

Gubitak kilograma

Tom će prilikom stručnjaci iz Europske agencije raspravljati o identificiranju novih rješenja za ublažavanje i sprječavanje nestašica lijekova, jačanju međusobne suradnje među dionicima te pripremi ključnih poruka radi komunikacije prema ciljnim skupinama”, ističu u Agenciji za lijekove RH.

Nestašica se dogodila nakon što se otkrilo da Ozempic snažno utječe na gubitak tjelesne mase. Ključni sastojak tog lijeka je semaglutid, koji spada u skupinu GLP-1 agonista. Ozempic smanjuje apetit, stabilizira razinu glukoze u krvi i ublažava želju za hranom.

No, stabilizacija razina glukoze ključna je za dijabetičare kojima je taj lijek namijenjen. Sada su upravo oni u problemu jer se dogodila nestašica lijeka zbog navale onih koji žele smršavjeti.

Ozempic u dozi od 1 mg tjedno pomaže dijabetičarima kod regulacije šećera u krvi, a 2,5 mg tjedno potiče mršavljenje. Upravo u toj dozi ove godine na hrvatsko tržište stiže lijek Wegovy.

Nuspojave

Ipak, valja svakako naglasiti i na moguće nuspojave. Tako je Uprava za hranu i lijekove u SAD-u pokrenula postupak provjere izvještaja o suicidalnim mislima, gubitku kose i aspiraciji kod osoba koje su koristile GLP-1 lijekove.

Europska agencija za lijekove još je ranije učinila to isto. Neka istraživanja ukazuju i na moguće gastrointestinalne probleme kao što su mučnina i povraćanje, ubrzan rad srca, povećan rizik od pankreatitisa i gastropareze.

Zasad se ti lijekovi u načelu smatraju sigurnima, sve dok američka i europska agencija ne donesu određene zaključke nakon svojih istraživanja.


Tagovi: AGONIST DIJABETES GLP-1 MRšAVLJENJE NESTAšICA OZEMPIC

NEDAVNO OBJAVLJENO