APSURDAN SPOR ZBOG NEKRETNINA

Država tužila Podravku i otela joj dvije vikendice na samoj obali

Objavljeno, 10. ožujka 2020. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / Dvije Podravkine vikendice na jezeru Šoderica
AUTOR
Robert Mihaljević

Podravka je ostala bez vrijednog zemljišta s vikendicama na jezeru Šoderica kod Koprivnice koje je tvrtka izgradila još 60-ih godina prošlog stoljeća.

Da stvar bude potpuno apsurdna, nekretnine joj je tužbom uzela država, odnosno Ministarstvo državne imovine tvrdeći kako je riječ o njihovim vikendicama. Istodobno, država putem svojih fondova posjeduje 25 posto vlasništva Podravke.

Riječ je o dvjema vikendicama s pripadajućim zemljištem na obalama omiljenog izletišta u tom dijelu Hrvatske koje se posljednjih godina uređuje i turistički snažno razvija.

Jedna je vikendica na najatraktivnijem dijelu Šoderice, na osami uz samu obalu jezera. Zemljište je ukupne površine 1100 četvornih metara, a objekt ima 83 kvadrata.

MARIĆEVO MINISTARSTVO

Za tu nekretninu se već dugo raspituju mnogi zainteresirani kupci, ali od prodaje nije bilo ništa. Godinama je koristi Podravkin sindikat PPDIV-a, ali u objekt se uopće nije ulagalo pa je u lošem stanju.

Druga je vikendica zidani objekt u malenom zaljevu. Zemljište je površine 200 četvornih metara, a sam stambeni objekt ima 68 kvadrata. Koristili su ga radnici Podravkina Mlina, a u njemu znaju boraviti mladići i djevojke, vjerojatno djeca podravkaša, doznajemo od susjeda vikendaša.

Za sud, zapravo, uopće nije bila sporna činjenica da je vikendice doista izgradila i desetljećima koristila Podravka. No, u tužbi Ministarstva državne imovine, na čijem je čelu – još jedan apsurd – donedavno bio predsjednik skupštine dioničara Podravke Goran Marić – poziva se na zakon o pretvorbi i privatizaciji.

“Zakonom o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH propisano je da imovina koja nije unesena u temeljni kapital trgovačkog društva u postupku privatizacije je imovina u vlasništvu Hrvatske”, presudio je Trgovački sud odbivši sve Podravkine argumente.

Podravka je pretvorbu i privatizaciju prošla 1993. godine, a Ministarstvo tvrdi kako tada u temeljni kapital koji je kasnije pretočen u dionice nisu unijeli dvije vikendice na Šoderici.

ELABORAT O PROCJENI

No, Podravka upozorava kako to tada i nisu mogli formalno učiniti zbog nesređenog katastarskog stanja na području Šoderice.

“Upravo zbog činjenice nesređenog zemljišno-knjižnog i katastarskog stanja, te nekretnine nisu mogle biti brojčano evidentirane u Elaboratu o procjeni vrijednosti društvenog poduzeća Podravka prilikom pretvorbe i privatizacije.

Zato su evidentirane samo opisno kao građevinski objekti. U postupku privatizacije sadržani su i opisani u Elaboratu u sredstvima zajedničke potrošnje, uz naznaku knjigovodstveno-financijske vrijednosti, te su kao takvi procijenjeni kao imovina Podravke.

S obzirom da se tek 2000. godine obavila katastarska izmjera na Šoderici koja odgovara današnjem stanju i oznakama čestica, očito je da nekretnine u Elaboratu 1993. nisu mogle biti opisane sukladno kasnijim oznakama”, upozoravaju iz koprivničke kompanije.

A sve je zapravo zakuhao Centar za restrukturiranje i prodaju još u doba Milanovićeve Vlade koji je u studenom 2014. utvrdio da te nekretnine na Šoderici nisu procijenjene u vrijednost društvenog kapitala u postupku pretvorbe Podravke.

SUVLASNIK I LEGRAD

Koprivnička tvrtka protiv tog rješenja odmah je pokrenula upravni spor, ali ga je pravomoćno izgubila. Konačnu presudu donio je Visoki upravni sud RH u listopadu 2018. godine kojom je odbijena Podravkina žalba.

Podravka tumači kako u trenutku donošenja tog rješenja Centra za restrukturiranje i prodaju nije riječ o nekretninama s upisanim pravom korištenja i raspolaganja za korist društvenog poduzeća.

U tom trenutku – u studenom 2014. godine – nekretnine su već bile uknjižene u postupku preoblikovanja zemljišnih knjiga kao vlasništvo Podravke i dijelom Općine Legrad.

“Odmah nakon katastarske izmjere 2003. godine proveden je upis prava vlasništva na predmetnim nekretninama u korist Podravke i Općine Legrad”, navode u tvrtki.

No, argumenti im nisu prošli pa je Trgovački sud ovih dana donio presudu kojom je Podravki i Legradu naloženo da Ministarstvu državne imovine priznaju vlasništvo nad vikendicama na Šoderici. Hoće li se žaliti na presudu – nije poznato.


Tagovi: DRZAVA MINISTARSTVO PODRAVKA SODERICA TUZBA VIKENDICE

NEDAVNO OBJAVLJENO