DEŽURNI LIJEČNICI POGRIJEŠILI

Damir pao s bicikla, doktori ga poslali doma. Umro je 11 dana kasnije

Objavljeno, 18. prosinca 2020. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA (fotografija nema veze s tekstom)
AUTOR
Redakcijski tekst

Damir (34) pao je s bicikla na glavu i teško se ozlijedio. Hitna ga je odmah odvezla u bolnicu, a oni su ga nakon pregleda otpustili doma. Umro je 11 dana kasnije.

Tragična nesreća dogodila se u Dravskoj ulici u Pitomači. Bio je ljetni dan, oko 21 sat, kad je nesretni Damir s bicikla pao na leđa uz rub kolnika, pri čemu je glavom udario u asfalt i zadobio ozljedu zbog koje je kratko vrijeme bio bez svijesti. Bio je pijan te večeri.

Damir je u virovitičku bolnicu dovezen u 23.48 sati. Pregledao ga je dežurni kirurg, poslan je na rengen, a specijalist radiolog na snimci nije vidio ništa sporno. Otpušten je već u 23.53 sata. Pacijent je pronađen mrtav u svojem domu 11 dana kasnije.

Obdukcijom je utvrđeno da je umro nasilnom smrću usljed jakog nagnječenja mozga, a nakon kružnog prijeloma baze lubanje.

MORALI GA POSLATI NA CT

“Opisana ozljeda je karakteristična za pad na tvrdu podlogu i udaranje zatiljnog dijela o podlogu, nakon čega se razvila ozljeda baza čeonih sljepoočnih režnjeva s laceracijom mozga i krvarenjem u moždano tkivo”, naveo je medicinski vještak dr. Andrija Krčma, inače bolnički patolog.

Na sudu je nedvojbeno ustanovljeno kako je učinjen propust u njegovu liječenju. Potvrdio je to i drugi medicinski vještak koji je naveo kako je trebao hitno biti napravljen CT glave.

“Da je napravljen CT endokranija, intrakranijsko krvarenje bi se vidjelo u svom početnom stadiju i bilo bi zatraženo neurokirurško liječenje u nekoj od nadležnih ustanova.

Ukoliko bi pak CT bio bez znakova posttraumatskog intrakranijskog krvarenja, pacijent bi mogao biti otpušten u kućnu njegu bez povećanog rizika pogoršanja.

No, pravilo je da se pacijenta zanesene svijesti, makar i zbog alkoholizma, primi u bolnicu radi kliničke opservacije. To, nažalost, nije učinjeno”, naglasio je sudski vještak iz područja neurokirurgije prof. dr. sc.
Miroslav Vukić
.

TROŠKOVI BRATOVA POGREBA

Zbog te tragedije Općinski sud u petak je Damirovoj sestri, koja živi u okolici Đurđevca, dosudio oko 100.000 kuna odštete i 22.000 kuna troškova postupka.

Za neimovinsku štetu sestri je danas dosuđena naknada od 75.000 kuna. Uz to, podmireni su joj troškovi bratova pogreba od 10.000 kuna i grobnice koju je platila 18.000 kuna.

Sestra i brat rano su ostali bez roditelja, pa se on preselio k njoj. Nije se ženio, niti imao djecu, pa se sestra o njemu brinula kao o članu vlastite obitelji.

Presuda je nepravomoćna, pa se osiguravateljska kuća virovitičke Opće bolnice može žaliti na nju. Nije poznato je li bio vođen i kazneni postupak protiv odgovornih dežurnih liječnika u bolnici.


Tagovi: BOLNICA PAO S BICIKLA PITOMAčA UMRO VIROVITICA

NEDAVNO OBJAVLJENO