NACIONALNA STRANA

Bira se hrvatski simbol na kovanicama eura. Što biste vi stavili?

Objavljeno, 02. lipnja 2021. Zabavno
# Foto: EU / Nacionalne strane kovanice od 2 eura u zemljama članicama
AUTOR
Redakcijski tekst

Komisija za odabir prijedloga likovnog rješenja nacionalne strane Republike Hrvatske na optjecajnome kovanom novcu eura održala je drugu sjednicu, izvijestila je Hrvatska narodna banka.

Na sastanku su razmatrane brojne mogućnosti za motive na nacionalnoj strani eurokovanica. Članovi Komisije za odabir, predstavnici relevantnih institucija i stručnih udruga, savjetodavna su i stručna podrška HNB-ovoj Komisiji za novac te će joj u sljedećem razdoblju – uz sudjelovanje šire hrvatske javnosti – pomoći u odabiru mogućih motiva.

Serija eurokovanica sastoji se od osam različitih apoena: 1 cent, 2 centa, 5, 10, 20 i 50 centi te 1 euro i 2 eura. Eurokovanice imaju zajedničku stranu i nacionalnu stranu. Nacionalna strana upućuje na državu izdavanja. Kovanice prikazuju Europsku uniju ili Europu i simboliziraju jedinstvo EU-a. Na kovanicama od 1 i 2 centa te 5 centi Europa je prikazana na zemaljskoj kugli u odnosu na Afriku i Aziju.

Svaka država članica može odabrati motiv za svoju, nacionalnu stranu kovanica. Austrija je, primjerice, odlučila proizvesti seriju kovanica na kojima su prikazani cvijeće, arhitektura te poznate povijesne ličnosti. Na kovanici od 2 eura je portret pacifistkinje Berthe von Suttner, koja simbolizira višedesetljetnu potporu Austrije miru.

Belgijske eurokovanice dizajnirao je Jan Alfons Keustermans, ravnatelj akademije primijenjenih umjetnosti u Turnhoutu. U optjecaju su tri serije kovanica. Na prvoj seriji je unutar jezgre kovanice od 2 eura prikazan kralj Albert II., dok se unutar prstena nalazi kraljevski monogram – veliko slovo »A« ispod krune – između 12 zvijezda.

Na kovanicama od 1 i 2 eura u Cipru prikazan je idol u obliku križa iz bakrenog doba (3000 godina pr. n. e.). Karakterističan primjer otočne prapovijesne umjetnosti pokazuje mjesto koje je Cipar imao u središtu civilizacije i u Starom vijeku.

Finska je odabrala tri motiva na temelju onih koji su već prije bili u upotrebi na nacionalnim kovanicama. Plod i cvijet močvarne jagode koji su prikazani na kovanici od 2 eura oblikovao je Raimo Heino.

Irska vlada odlučila se za jedinstven nacionalni dizajn svih apoena irskih kovanica. Na njima je prikazana keltska harfa, tradicionalni simbol Irske, ukrašena godinom izdanja i natpisom »Éire«, nazivom za Irsku na irskom jeziku.

U Italiji je motive eurokovanica najprije pomno proučio nacionalni tehnički i umjetnički odbor te su oni potom predstavljeni stanovnicima na najvećoj državnoj televizijskoj postaji RAI UNO. Svaki apoen ima drukčiji motiv odabran među remek‑djelima poznatih talijanskih umjetnika. Na kovanici od 2 eura je Rafaelov portret Dantea Alighierija, izložen u Vatikanskoj palači, u krilu pape Julija II.

Njemački državni predstavnici i numizmatičari odabrali su tri različita dizajna eurokovanica. Na kovanicama od 1 € i 2 € prikazan je tradicionalni simbol suverenosti Njemačke, orao, okružen zvijezdama Europske unije. Taj motiv oblikovali su Heinz i Sneschana Russewa-Hoyer.

Na slovenskoj kovanici od 2 eura je prikazan pjesnik France Prešeren i natpis »Shivé naj vsi naródi« (Svi narodi da žive) – stih iz njegove pjesme »Zdravica« koji je upotrijebljen i u slovenskoj nacionalnoj himni.


Tagovi: EURO KOVANICE SIMBOL

NEDAVNO OBJAVLJENO